17 Οκτ 2025

Tomahawk τέλος και επίσημα – Ν.Τραμπ σε Β.Ζελένσκι: «Δεν θα κάνουμε Γ’ΠΠ για να σώσουμε μια χαμένη υπόθεση»

 

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δώσει Tomahawk στην Ουκρανία γιατί απλά δεν θέλει να ρισκάρει έναν Γ’ΠΠ μετά τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις του Β.Πούτιν για το τι θα.. ακολουθήσει αν οι ΗΠΑ προβούν σε μια τέτοια κίνηση.

Άλλωστε ο Ν.Τραμπ δήλωσε στον Ουκρανό ότι αυτός ο πόλεμος πλέον είναι μια χαμένη υπόθεση και η παροχή τέτοιου τύπου πυραύλων το μόνο που θα κάνει είναι να επιδεινώσει την κατάσταση.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Αμερικανού όταν είπε ότι τα κατάφερε να τα βρουν 59 χώρες στην Μέση Ανατολή, με το καρφί να πηγαίνει στον Ουκρανό που διατηρεί, με την βοήθεια Ευρωπαίων, το αδιάλλακτο κλίμα.

Θυμίζουμε ότι ο Β.Πούτιν υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Κούβα (το μαλακό υπογάστριο των ΗΠΑ) την επομένη της αναφορά περί πιθανότητας μεταφοράς Tomahawk στην Ουκρανία:

«Τι θα γίνονταν αν βάζαμε και εμείς τέτοιους πυραύλους δίπλα στις ΗΠΑ;», είχε αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος, ενώ μία ημέρα μετά ακολούθησε και το πολύωρο τηλεφώνημα των δύο προέδρων, όπου φαίνεται ότι ο Ν.Τραμπ κατάλαβε τι θα γίνονταν αν έδινε τους πυραύλους στον Β.Ζελένσκι.

Μάλιστα ο Ν.Τραμπ είπε ότι θα συναντήσει τον Β.Πούτιν εκ νέου: «Δεν θα είναι ο Ζελένσκι στην Ουγγαρία».

Έκανε όμως και ένα… θετικό σχόλιο στον Β.Ζελένσκι: «Έχει έρθει με ένα όμορφο σακάκι»!

Ήδη από την στάση του σώματος και το βλέμμα του ο Ουκρανός πρόεδρος, ήξερε ότι δεν θα ακούσει κάτι πολύ θετικό από τον Ν.Τραμπ.

Και εννοείται αυτή την φορά τον ευχαρίστησε δημοσίως και εγκαρδίως, καθώς στο μυαλό του είχε το «κατσάδιασμα» και το «πέταγμα» από τον Λευκό Οίκο που είχε αντιμετωπίσει την προηγούμενη φορά όταν θέλησε να επιβληθεί και να απαιτήσει από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο, θεωρώντας ότι αντιμετωπίζει τον Τ.Μπάιντεν.

Αυτό όμως που έκανε εντύπωση ήταν και τα πολύ θετικά σχόλια για τον Β.Όρμπαν, από τον Ν.Τραμπ κάτι που ουσιαστικά ορθώνει ένα τοίχος προστασίας απέναντι στους πολεμόφιλους της ΕΕ που τον πιέζουν συνεχώς.

Οι αλλαγές στο πως αντιμετωπίζουν την Ουγγαρία οι Βρυξέλλες δείχνει να αλλάζει.

Ερώτηση δημοσιογράφων: Πιστεύετε ως μπορείτε να τελειώσετε τον πόλεμο στην Ουκρανία; Τραμπ: Απόλυτα.

Ζελένσκι: Δεν συνεργάζεται ο Πούτιν, χάνει πολλούς στρατιώτες

«Συγχαρητήρια για την επιτυχία σας στην Μέση Ανατολή. Πιστεύω πως ο Πούτιν δεν συνεργάζεται αλλά με την βοήθειά σας θα τα καταφέρουμε. Τα πολεμικά μέτωπα δεν πάνε καλά για την Ρωσία χάνουν πάρα πολύ κόσμο.

Ευχαριστώ για την διαμεσολάβηση σας και τις σημερινές συναντήσεις που είχαμε με εταιρείες παροχής ενέργειας αλλά και την πολεμική σας βιομηχανία».

Τραμπ: Νομίζω πως ο Πούτιν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος 

«Πούτιν και Ζελένσκι δεν συμπαθιούνται αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να τους φέρουμε στο ίδιο τραπέζι.

Νομίζω πως ο Πούτιν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος και πιστεύω πως το ίδιο συμβαίνει και με τον πρόεδρο Ζελένσκι.»

Ζελένσκι: Εμείς θέλουμε ειρήνη, ο Πούτιν όχι

«Πρέπει αρχικά να μιλήσουμε, στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Εμείς θέλουμε ειρήνη, ο Πούτιν όχι και θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία για να καθίσει στο τραπέζι.

Δεν έχουμε κανένα θέμα με την σύνθεση του τραπεζιού, διμερή ή τριμερή. Το σημαντικότερο πράγμα όμως είναι να έχουμε πραγματικά στιβαρές εγγυήσεις ασφαλείας. Το ΝΑΤΟ είναι η καλύτερη επιλογή αλλά ακόμη και μία τριμερής εγγύηση με τις ΗΠΑ ως εγγυήτρια είναι ένα εξαιρετικό δείγμα.»

Τραμπ: Το μίσος μεταξύ Τραμπ και Ζελένσκι εμποδίζει τη συμφωνία

«Η απέχθεια ανάμεσα σε Πούτιν και Ζελένσκι και το «μίσος» μεταξύ τους είναι νομίζω ο βασικός παράγοντας που δεν μας αφήνει να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία. Τα καταφέραμε με 59 διαφορετικές χώρες στη Μέση Ανατολή θα τα καταφέρουμε και τώρα».

Πρόταση Ζελένσκι για ανταλλαγή Tomahawk με drone

«Ο Ζελένσκι προτείνει ζωντανά ανταλλαγή Tomahawk με ουκρανικά drone για την οποία λέει πως οι ΗΠΑ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και υπάρχει σήμερα ειδική συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Τραμπ το παραδέχεται».

Τραμπ για τους Tomahawk

«Θα μιλήσουμε και για τους Tomahawk, αλλά νομίζω πως θα καταφέρουμε να τελειώσουμε τον πόλεμο χωρίς την χρήση των συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων, τα οποία -για να είμαι ειλικρινής- τα χρειαζόμαστε και εμείς για την δική μας άμυνα».

Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντιούνται.

Η πρώτη χαρακτηρίστηκε από μία έντονη αντιπαράθεση μπροστά στις κάμερες.

Η δεύτερη πήγε πολύ καλύτερα, αν και δεν έδωσε κάτι το ουσιαστικό προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης στην Ουκρανία, ενώ και μία τρίτη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο Βατικανό, με αφορμή την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Ειδικότερα, σήμερα στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περνά για τρίτη φορά φέτος το κατώφλι του Λευκού Οίκου, αυτή τη φορά, μεταξύ άλλων, με αίτημα για την παραχώρηση πυραύλων Tomahawk που μπορούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στην επικράτεια της Ρωσίας.

pronews.gr