Oπλα και ενέργεια συνιστούν τους δύο βασικούς σκοπούς της δεύτερης επίσκεψης του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην Ελλάδα εντός του Νοεμβρίου... Την είδηση της επικείμενης έλευσης του Ζελένσκι στην Αθήνα έκανε γνωστή η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Λάνα Ζωχιού, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου, ωστόσο η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στα μέσα του μηνός.
Ως γνωστόν, ο κ. Ζελένσκι αναζητά διαρκώς και διακαώς αμυντική υποστήριξη από τη Δύση στον πόλεμο με τη Ρωσία και υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται να θέσει κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ξανά αίτημα για παροχή στρατιωτικής βοήθειας. Για το Κίεβο υψίστης σημασίας θεωρείται η απόκτηση συστημάτων αεράμυνας για την αντιμετώπιση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών αλλά και η ενίσχυση της ουκρανικής αεροπορίας με μαχητικά αεροσκάφη. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους αντιαεροπορικά συστήματα ρωσικής κατασκευής τα οποία όμως προτίθενται να τα αντικαταστήσουν από νέα ισραηλινής προέλευσης. Οπως σημειώνει ανώτατη πηγή του ΓΕΕΘΑ στην «Εφ.Συν.», μέχρι την αντικατάστασή τους η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεσμεύσει κανένα αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί μετά την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων για την αεράμυνα της χώρας, καθώς από το 2022 που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τα ρωσικά συστήματα δεν υποστηρίζονται τεχνικά.
Ελλάς - Ισραήλ - συμμαχία
Ομως η επίσκεψη Ζελένσκι στην Ελλάδα συμπίπτει χρονικά με τις κινήσεις που γίνονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την ελληνική πλευρά σε σχέση με την προμήθεια των ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τις επόμενες μέρες πρόκειται να αποσταλεί στη Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του υπουργείου Αμυνας του Ισραήλ το επίσημο ελληνικό αίτημα για πληροφορίες (RFI: Request for Information) για την προμήθεια προηγμένων βαλλιστικών και αντιαεροπορικών συστημάτων David’s Sling, SPYDER και BARAK-MX από τις ισραηλινές εταιρείες Rafael και Israel Aerospace Industries (IAI) αντίστοιχα, καθώς και για την αγορά νέων συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών (PULS) από την επίσης ισραηλινή εταιρεία Elbit Systems. Το David’s Sling θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ρωσικής προέλευσης σύστημα S-300PMU1, ενώ το SPYDER-AiO θα οδηγήσει σε απόσυρση τα επίσης ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς TOR M1 και τα μικρού βεληνεκούς OSA-AK/AKM.
Σημειώνεται ότι μετά την παραλαβή του RFI και την απάντησή του από τη SIBAT αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και της SIBAT για την κατάρτιση της διακρατικής συμφωνίας μέσω της οποίας θα υλοποιηθεί η αγορά. Οι διαπραγματεύσεις δεν θα απαιτήσουν μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς τους προηγούμενους μήνες, όπως επανειλημμένα έχει γράψει η «Εφ.Συν.», έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές για την προμήθεια, με απευθείας ανάθεση μέσω διακρατικής συμφωνίας, των ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας, συνολικού προϋπολογισμού 3,65 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα αποτελέσουν το εναέριο σκέλος της «Ασπίδας του Αχιλλέα». Αξίζει επίσης να ειπωθεί ότι χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Τα γαλλικά Mirage 2000-5
Ουκρανικό ενδιαφέρον υπάρχει και για μαχητικά αεροσκάφη. Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με βάση τον σχεδιασμό των επόμενων ετών αναμένεται να αποσύρει 24 Mirage 2000-5 τα οποία επιθυμεί να πουλήσει στη Γαλλία. Δεν αποκλείεται τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη να καταλήξουν μέσω Γαλλίας στην Ουκρανία. Αλλωστε η ελληνική στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο γίνεται μέσω πώλησης του αμυντικού υλικού σε τρίτη χώρα. Οπως πρόσφατα αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας το αμέσως επόμενο διάστημα προτίθεται να διαθέσει προς πώληση ή με ισόποσης αξίας υλικά και πυρομαχικά προς ανταλλαγή, με διακρατική συμφωνία με την Τσεχία, 60 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M110A2 διαμετρήματος 8 ιντσών (203 χιλιοστών) συνοδευόμενα από 150.000 βλήματα και γεμίσματα, ιδίου διαμετρήματος, καθώς και δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες ZUNI των 2,7 και 5 ιντσών. Ο τελικός προορισμός του συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού αναμένεται να είναι τα πεδία μαχών στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ σήμερα στην Αθήνα θα βρεθεί η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάγια Κάλας, η οποία θα συναντηθεί στις 12 μ.μ. με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.
Αμερικανικό LNG και Ουκρανία
Η επικείμενη επίσκεψη Ζελένσκι στην Αθήνα συνδυάζεται επίσης με τη συνεργασία που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση με τις ΗΠΑ στο πεδίο της ενέργειας με στόχο να μετατραπεί η Ελλάδα σε πύλη εισόδου, μέσω της Αλεξανδρούπολης, διοχέτευσης αμερικανικού LNG στην Ευρώπη. Η δημιουργία ενός κάθετου αγωγού που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη και μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Μολδαβίας θα καταλήγει στην Ουκρανία συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να επιτευχθεί η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό αέριο, και αποτελεί ένα θέμα που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του Ουκρανού προέδρου, καθώς τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία έχουν μειωθεί αισθητά. Μάλιστα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες ζήτησης ενόψει του χειμώνα η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει κατά 30% τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις ενεργειακές υποδομές της χώρας. Το συγκεκριμένο κενό θα καλυφθεί από ό,τι φαίνεται από το αμερικανικό LNG.
Ολα αυτά τη δεδομένη χρονική συγκυρία κατά την οποία η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας επανέρχεται στο προσκήνιο ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα με αφορμή την 5η Διεθνή Εκθεση και Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (ReBuild Ukraine), η οποία θα εστιάσει στους τομείς των κατασκευών και της ενέργειας και αναμένεται να λάβει χώρα στις 13 και 14 Νοεμβρίου στη Βαρσοβία. Συνεπώς, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι εάν στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα θα τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην ανοικοδόμηση.
Κώστας Αλατζάς, Αντώνης Τελόπουλος
efsyn.gr
