31 Ιαν 2026

Τελικά οι «έξυπνες» κάμερες δεν είναι και τόσο… έξυπνες: Ο λόγος που σταμάτησαν οι κλήσεις

 

Σε προσωρινή παύση οδηγείται η διαδικασία βεβαίωσης κλήσεων από τις οκτώ «έξυπνες» κάμερες που έχουν εγκατασταθεί σε κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής, μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη της κανονικής λειτουργίας τους.


Οι κάμερες τεχνητής νοημοσύνης τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026, ωστόσο η επιβολή προστίμων δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτοματοποιημένο τρόπο, καθώς απαιτείται ανθρώπινη επαλήθευση των καταγεγραμμένων παραβάσεων πριν από την τελική βεβαίωση.

Παρότι το υλικό από τις κάμερες αποστέλλεται κανονικά στο κεντρικό σύστημα της Τροχαίας, ο μεγάλος όγκος των παραβάσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς προσωπικού καθιστά δύσκολη την άμεση επεξεργασία των δεδομένων. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικές καθυστερήσεις, γεγονός που οδήγησε στο «πάγωμα» της διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πιλοτική φάση λειτουργίας τους είχαν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες παραβάσεις, στοιχείο που ανέδειξε τις αυξημένες απαιτήσεις σε ανθρώπινους και τεχνικούς πόρους.

Οι συγκεκριμένες κάμερες, αξιοποιώντας τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, εντοπίζουν παραβάσεις όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

«Έξυπνες» κάμερες και ψηφιακά πρόστιμα

Η αποστολή των κλήσεων, είτε μέσω SMS είτε με έγγραφη ειδοποίηση σε οδηγούς που δεν έχουν δηλώσει αριθμό κινητού, πραγματοποιείται μέσω πλατφόρμας της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι πλήρως αυτοματοποιημένη.

Ο λόγος είναι ότι το σύστημα δεν έχει ακόμη διασυνδεθεί πλήρως με το ενιαίο ηλεκτρονικό περιβάλλον του gov.gr, γεγονός που δεν επιτρέπει την αυτόματη βεβαίωση και αποστολή προστίμων μέσω ψηφιακών ειδοποιήσεων.

Εξαιτίας της αδυναμίας κάλυψης της απαιτούμενης ανθρώπινης επαλήθευσης, αποφασίστηκε η προσωρινή διακοπή της διαδικασίας επιβολής κλήσεων.

Οι αρμόδιες αρχές επισημαίνουν ότι βασικός στόχος των επόμενων μηνών είναι η πλήρης λειτουργία του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος Καταγραφής και Διαχείρισης Παραβάσεων.

Με την ολοκλήρωσή του, εκατοντάδες ή και χιλιάδες κάμερες σε όλη τη χώρα θα μπορούν να συνδέονται σε κοινό ψηφιακό backend, επιτρέποντας την ταχεία επιβολή προστίμων με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση.