Στο όριο λειτουργικής επάρκειας βρίσκονται πλέον τα αποθέματα πετρελαίου στην Ασία, ενώ η Ευρώπη αναμένεται να ακολουθήσει σύντομα και οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις ήδη από τον Ιούλιο, προειδοποίησε ο.. Jeff Currie, επικεφαλής στρατηγικής ενεργειακών διαδρομών της Carlyle.Μιλώντας στο CNBC, στο περιθώριο του UBS Wealth Conference στη Σιγκαπούρη, ο Jeff Currie υποστήριξε ότι η παγκόσμια ενεργειακή αγορά βρίσκεται σε κατάσταση έντονης πίεσης εξαιτίας του πολέμου με το Ιράν και των σοβαρών διαταραχών στις θαλάσσιες μεταφορές μέσω των Στενών του Hormuz, που περιόρισαν δραστικά τις εξαγωγές ενέργειας από τη Μέση Ανατολή.
«Παραπλανητική εικόνα» τα παγκόσμια αποθέματα
Όπως εξήγησε, τα συνολικά στοιχεία για τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου δημιουργούν παραπλανητική εικόνα, καθώς μεγάλο μέρος του αποθηκευμένου πετρελαίου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από την αγορά.
Σημαντικές ποσότητες απαιτούνται για τη διατήρηση της ασφαλούς λειτουργίας αγωγών και εγκαταστάσεων αποθήκευσης, με αποτέλεσμα μόνο ένα περιορισμένο μέρος των αποθεμάτων να είναι πραγματικά διαθέσιμο για κατανάλωση.
«Η Ασία βρίσκεται ήδη πολύ κοντά στα ελάχιστα λειτουργικά επίπεδα αποθεμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Jeff Currie, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πιθανότατα θα είναι η επόμενη που θα αντιμετωπίσει σοβαρές πιέσεις.
Προειδοποίηση για Ευρώπη και ΗΠΑ
«Η Ευρώπη ίσως αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα αμέσως μετά την αργία των τραπεζών. Η Ασία είναι ήδη εκεί.
Για την Ευρώπη δώστε περίπου ακόμη έναν μήνα και αναζητήστε τον Ιούλιο ως περίοδο προβλημάτων για τις ΗΠΑ», σημείωσε.
Ο ίδιος περιέγραψε ήδη έντονες στρεβλώσεις στις τιμές των καυσίμων, επισημαίνοντας ότι το diesel έχει πλέον ξεπεράσει σε τιμή ακόμη και το αεροπορικό καύσιμο.
«Είδαμε εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων. Τα καύσιμα αεροσκαφών υποχώρησαν, αλλά τώρα το diesel έχει ξεπεράσει το jet fuel.
Το πρόβλημα εδώ στη Σιγκαπούρη συνεχίζεται, απλώς μεταφέρθηκε από το jet fuel στο diesel», δήλωσε.
Η Ευρώπη στηρίζεται στα αμερικανικά αποθέματα
Σύμφωνα με τον Jeff Currie, η προσωρινή ανακούφιση που απολαμβάνει σήμερα η Ευρώπη οφείλεται κυρίως στις αυξημένες εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ μέσω της απελευθέρωσης ποσοτήτων από το Strategic Petroleum Reserve (SPR).
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον.
«Όλα τα αποθέματα που αποδεσμεύονται από το αμερικανικό στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου εξάγονται στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι δεν έχουν πρόβλημα επειδή λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», ανέφερε.
Προειδοποίηση και από τον IEA
Οι δηλώσεις του έρχονται μετά και από τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια αγορά πετρελαίου κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρή κρίση προσφοράς κατά την κορύφωση της θερινής ζήτησης.
Ο επικεφαλής του IEA, Fatih Birol, είχε προειδοποιήσει ότι η αγορά μπορεί να εισέλθει σε «κόκκινη ζώνη» τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, εφόσον δεν υπάρξει βελτίωση της κατάστασης και αποκατάσταση των εξαγωγών από τη Μέση Ανατολή.
«Δεν λύνεται με φοροελαφρύνσεις»
Ο Jeff Currie απέρριψε παράλληλα προτάσεις όπως η αναστολή του ομοσπονδιακού φόρου καυσίμων στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν αντιμετωπίζουν το βασικό πρόβλημα της έλλειψης προσφοράς.
«Αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Ο μόνος τρόπος να λυθεί η κρίση είναι να αυξηθεί η διαθεσιμότητα φυσικού πετρελαίου», τόνισε.
Τα Στενά του Hormuz και η ισχύς του Ιράν
Κατά τον ίδιο, η επαναλειτουργία των Στενών του Hormuz αποτελεί τη μοναδική μόνιμη λύση για την εξομάλυνση της αγοράς, αν και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να ομαλοποιηθούν οι ισορροπίες.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι η συνεχής μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων ενισχύει σημαντικά τη διαπραγματευτική ισχύ του Ιράν.
Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump φέρεται να ζήτησε από την ομάδα του να μην επισπεύσει συμφωνία με το Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου και την επαναλειτουργία των Στενών του Hormuz.
«Κάθε ημέρα που περνά ενισχύεται η διαπραγματευτική ισχύς του Ιράν, επειδή τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου συνεχίζουν να μειώνονται», υποστήριξε ο Jeff Currie, καταλήγοντας πως «η διαπραγματευτική θέση του Ιράν δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη τα τελευταία 47 χρόνια».
www.bankingnews.gr
