11 Ιαν 2013

Να πάρει άμεσα θέση για την εμπλοκή Βενιζέλου και Παπανδρέου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ζητά από τον Αντ. Σαμαρά η βάση της Νέας Δημοκρατίας


assets_LARGE_t_420_54093838_type12128Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να ξεπέρασε το σκόπελο της ψήφισης των μέτρων του τρίτου Μνημονίου, ωστόσο η επικείμενη ψηφοφορία για τη σύσταση προανακριτικής ελέω της λίστας Λαγκάρντ φαίνεται να είναι το πρώτο σεισμικό σοκ που θα κληθεί να περάσει η τρικομματική κυβέρνηση. Τα μηνύματα που.... έρχονται από πολλά σημεία του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ είναι αρνητικά για την απόφαση του κ. Αντ. Σαμαρά να μείνει στο απυρόβλητο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και ο Πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά, καθώς κινδυνεύει να τορπιλίσει ο ίδιος τον κυβερνητικό συνασπισμό. Την ίδια ώρα όμως, ο πρωθυπουργικός κύκλος φαίνεται ότι στηρίζει και τον πρώην πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, γεγονός που καθιστά τον Αντώνη Σαμαρά ανακόλουθο στις προεκλογικές εξαγγελίες για την διερεύνηση των συνθηκών που μας οδήγησαν στα προγράμματα δανεισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ, σύμφωνα με στελέχη της Συγγρού που ήδη έχουν αρχίσει να τονίζουν τις αντιδράσεις τους για τη «σιωπή» Σαμαρά.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Μαξίμου προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μέχρι να κυλήσουν οι εξελίξεις και να διαφανούν οι πραγματικοί ένοχοι της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ. Περιμένει εν τούτοις την πρώτη καλή ευκαιρία να βγάλει εντελώς από το κάδρο τον κυβερνητικό του εταίρο, Ευ. Βενιζέλο, εκμεταλλευόμενο την απόδοση ευθυνών και τις προσπάθειες κάθαρσης.
Όμως η πιθανότητα «ατυχήματος» είναι μεγάλη. Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ είναι έντονες και ο κίνδυνος να υπάρξουν στοιχεία που να ενοχοποιούν Βενιζέλο και Παπανδρέου είναι υπαρκτός. Άλλωστε, και ο ίδιος ο Γ. Παπακωνσταντίνου, έχει δηλώσει με νόημα ότι δεν «θα αφήσει να μετατραπεί σε αποδιοπομπαίος τράγος των ημερών της μεταπολίτευσης». Η δήλωση αυτή, εάν δεν εντάσσεται στα αμυντικά αντανακλαστικά κάθε στοχοποιημένου πολιτικού προσώπου, είναι σίγουρα μία προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση για τις αποκαλύψεις που θα επακολουθήσουν. Μέχρι τώρα άλλωστε, όλα τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει δείχνουν ότι η υπόθεση περιπλέκεται γύρω από τους πρωταγωνιστές της διακυβέρνησης Παπανδρέου, ήτοι το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη μεριά, το Μέγαρο Μαξίμου πολιορκείται από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν απόδοση ευθυνών. Ότι υποσχόταν προεκλογικά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ζητείται δηλαδή το αυτονόητο. Να αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην τρικομματική, ως ένδειξη της πρόθεσης να «καθαρίσει» το πολιτικό τοπίο και να αποσυμπιεστεί η κοινωνία από την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου. Οι τέσσερις κάλπες και η μυστική ψηφοφορία, η «επιλογή» Παπανδρέου και το ενδεχόμενο η όλη συζήτηση να ακουμπήσει συνολικά την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο ή στα μυστήρια της ΕΛΣΤΑΤ προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο, και η σιωπή μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ στη σταθερότητα που επιθυμεί ο πρωθυπουργός.
Αν και οι εξελίξεις ώρα με την ώρα αλλάζουν, θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι και από την Κουμουνδούρου έχουν γίνει σοβαρά λάθη. Επικοινωνιακά, ενώ θεωρείται σημαντικό βήμα να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση, «χάθηκαν» εντέλει στις παλινωδίες με τις καταλήψεις των ιστορικών κτιρίων της Αθήνας. Κάθε εμπλοκή και λανθασμένες τοποθετήσεις δυσκολεύουν να αποκόψουν το ΣΥΡΙΖΑ από τις αναρχικές παραφυάδες, και να τον καταστήσουν σοβαρό συνομιλητή και κόμμα εξουσίας. Ωστόσο, και σ’ αυτήν την περίπτωση, ο κυβερνητικός συνασπισμός εμφανίστηκε να έχει αργά αντανακλαστικά και κατακερματισμένη θέση, χάνοντας μία ακόμη ευκαιρία να αποπροσανατολίσει την ημερήσια ατζέντα από τη λίστα Λαγκάρντ.
Αργά ή γρήγορα το Μαξίμου θα κληθεί από τις εξελίξεις να λάβει θέση για όλα όσα διαδραματίζονται. Ωστόσο, μέχρι τώρα τα δεδομένα ανατρέπονται από εξελίξεις που ουδείς στο κυβερνητικό στρατόπεδο μπορεί να προδικάσει που θα καταλήξουν. bankingnews.gr