2 Ιαν 2013

Προσφυγές κατά των απολύσεων από Περιφέρειες

Υποστηρίζουν ότι το σκέλος του Μνημονίου με το οποίο καταργούνται οι θέσεις κατηγορίας ΔΕ των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού – λογιστικού, διοικητικού – οικονομικού και διοικητικού γραμματέων με σχέση ....
εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, και διαγράφονται οι υπάλληλοι αυτοί από το μητρώο ανθρώπινου δυναμικού και από το μητρώο μισθοδοτούμενων υπαλλήλων, είναι «πασίδηλα αντισυνταγματικό».
Όπως αναφέρουν στις προσφυγές τους, για την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημόσιο πρέπει να προκύπτει σαφώς ότι η διατήρησή τους  δεν εξυπηρετεί τον κοινωνικό και υπηρεσιακό σκοπό για τον οποίο προβλέφθηκαν. Οι δύο περιφέρειες σημειώνουν ότι στην προκειμένη περίπτωση η κατάργηση των οργανικών θέσεων γίνεται: 1) με μαζικό και γενικευμένο τρόπο και όχι κατά περίπτωση, 2) με μη αντικειμενικά κριτήρια, αλλά με αυθαίρετα κριτήρια, όπως είναι το 55ο έτος της ηλικίας ή η συμπλήρωση της 35ετίας, 3) απολύονται εξαιρετικά έμπειροι και χρήσιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται ευθέως η κοινωνική αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών.
Υπογραμμίζουν ότι η κατάργηση των θέσεων παραβιάζει την αρχή της ισότητας, καθώς καταργεί θέσεις υπαλλήλων χωρίς πρώτα να έχουν αξιολογηθεί, , αλλά με μοναδικό κριτήριο το είδος της εργασιακής τους σχέσης με το φορέα που υπηρετούν.
Επιπροσθέτως, αναφέρουν ότι το «Μνημόνιο ΙΙΙ» είναι κατάφωρα αντίθετο στο άρθρο 60 του Συντάγματος, καθώς δεν μπορεί παρόμοια νομοθετήματα να ψηφίζονται από τη Βουλή με ένα μόνο άρθρο, ενώ επιπρόσθετα παραβιάζει και τα άρθρα 72 και 76 του Συντάγματος που καθορίζουν τον τρόπο ψήφισης των νομοσχεδίων. Παράλληλα, θεωρούν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 74 του Συντάγματος, που προβλέπει ότι νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις άσχετες με το κύριο αντικείμενό τους δεν εισάγεται για συζήτηση.
 http://www.matrix24.gr