26 Ιαν 2013

Τσίπρας: «Βρήκαμε ανοικτά αυτιά στις ΗΠΑ»

Ως «θετική» αποτιμά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι «αποδαιμονοποιήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική μας πρόταση, γιατί οι συνομιλητές μας είδαν ότι αυτή έχει πολιτική βάση», όπως είπε....
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Ελληνικό Γραφείο Τύπου της Νέας Υόρκης και είπε:
«Βρήκαμε ανοικτά αυτιά. Παρά τις διαφορές μας, βρήκαμε κάποια σημεία επαφής και προσδιορίσαμε ένα πλαίσιο συζήτησης, συμφωνώντας στο βασικό: ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο, είναι αναποτελεσματικό».
Αναφέρθηκε σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «έχουμε αποκομίσει πολύ χρήσιμες εμπειρίες» από τις επαφές με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στις ΗΠΑ.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ευρώ είπε: «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή».
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι οι θέσεις που παρουσίασε κινήθηκαν σε τρεις άξονες:
1) Τερματισμός προγράμματος λιτότητας.
2) Σύγκληση ευρωπαϊκής διάσκεψης για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας.
3) Ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη με συναντήσεις που θα έχει απόψε μεακαδημαϊκούς και στελέχη οργανώσεων και συνδικάτων, ενώ θα μιλήσει στο μεταπτυχιακό κέντρο του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY).
λυκαβητος