19 Ιαν 2013

Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την συρρίκνωση του πληθυσμού!

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα  πλέον αναμένεται να ξεκινήσει αργότερα, και η μεσοπρόθεσμη δυνητική ανάπτυξη  αναμένεται να είναι χαμηλότερη.  Ακόμη και με την αναμενόμενη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή 2015-16 αναμένεται να είναι μια ....
σημαντική τροχοπέδη για την ανάκαμψη.
Εν τω μεταξύ, η δυνητική παραγωγή θα επηρεαστεί από την καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, χαμηλότερες επενδύσεις, μετανάστευση(!!!), και την απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου (αν και οι χαμηλότεροι μισθοί αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης της εργασίας, της παραγωγής, και έτσι να μειωθεί η ανεργία).
Έτσι, σωρευτική αύξηση της παραγωγής μεταξύ 2012 και 2020-οποτε  η Ελλάδα αναμένεται να επιστρέψει στην πλήρη απασχόληση, αναμένεται πλέον να είναι 5 τοις εκατό λιγότερο από ό, τι προβλέπεται στην αρχη  του προγράμματος. Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη μετά το 2020 παρέμεινουν σχεδόν αρχικές προβλέψεις του προγράμματος (και αντανακλούν τη συρρίκνωση του πληθυσμού και  την αύξηση της παραγωγικότητας υποχωρώντας από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις).
http://papaioannou-giannis.net