11 Ιαν 2013

ΕΟΤ: "Δώστε πίσω τα λεφτά"

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος

Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση, το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, με τις ευλογίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ζητούν εκβιαστικά από πρώην εργαζομένους του ...
Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού να καταβάλουν τα χρήματα που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια από το «επίδομα προσωπικής διαφοράς».

Πρόκειται για συμβασιούχους οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, επί υπουργίας Άρη Σπηλιωτόπουλου, και τώρα καλούνται αιφνιδίως να... πληρώσουν τα σπασμένα!

Το θέμα ανέκυψε έπειτα από έλεγχο μισθοδοσίας που πραγματοποιήθηκε στον Οργανισμό από ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου, οι οποίοι στην έκθεση ελέγχου που συνέταξαν έκριναν ότι οι υπάλληλοι κακώς εισέπρατταν το εν λόγω επίδομα, καθώς δεν το δικαιούνταν, ζητώντας από τους εργαζομένους να επιστρέψουν το χρηματικό ποσό και μάλιστα άμεσα.



Από την άλλη πλευρά, η υπόθεση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλοι του ΕΟΤ αλλά και ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «πρωτοβουλία» παράνομη, εξηγώντας ότι αρμόδιο όργανο για την επίλυση του θέματος είναι μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή…

Επιστρέψτε τα…

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2010. Τότε, το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστρεψαν την προσοχή τους στον ΕΟΤ και άρχισαν να ερευνούν το μισθολογικό καθεστώς του, καθότι τα οικονομικά σκάνδαλα διαδέχονταν το ένα το άλλο.

Το βάρος έπεσε σε τρεις ελεγκτές, οι οποίοι ξεκίνησαν να ερευνούν αν -και κατά πόσο- οι υπάλληλοι του φορέα δικαιούνται να εισπράττουν το λεγόμενο «επίδομα προσωπικής διαφοράς».

«Όταν λέμε προσωπική διαφορά, εννοούμε ότι, έπειτα από περικοπές μισθών που έγιναν, κάποιοι υπάλληλοι συνέχισαν να παίρνουν τον αρχικό μισθό, διότι σύμφωνα με τον νόμο δεν επιτρεπόταν η μείωση. Έτσι, τους δινόταν η διαφορά. Αυτό πλέον δεν ισχύει με το καινούργιο μισθολόγιο, αλλά πριν ίσχυε» εξηγούν στελέχη του ΕΟΤ μιλώντας στη zougla.gr.




Παράνομη παρέμβαση

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι μετά την «εισβολή» των στελεχών του Γ.Λ.Κ. στο λογιστήριο του Οργανισμού, το θέμα παραπέμφθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο συνιστά το αρμόδιο όργανο για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων.

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η επίτροπος του Ελεγκτικού έκρινε ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν νομίμως, όπως και ότι δεν δύναται να υπάρξει πράξη καταλογισμού (δηλαδή επιστροφή των χρημάτων), αν δεν υπάρξει τελική απόφαση από το αρμόδιο τμήμα.

«Η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι νομίμως πληρώθηκαν τα χρήματα και δεν επιτρέπεται να γίνει καταλογισμός από κανένα όργανο, ούτε του ΕΟΤ ούτε του ΥΠΟΙΚ. Το θέμα έχει παραπεμφθεί και εκκρεμεί η απόφαση» εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, αν και οι οδηγίες ήταν σαφείς, τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου φαίνεται ότι τις αγνόησαν, καθώς, μέσω έκθεσης ελέγχου που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2011, έδωσαν εντολή στον ΕΟΤ να στείλει «ραβασάκια» στους υπαλλήλους και να ζητήσει τα χρήματα πίσω, ενώ, σε περίπτωση που οι τελευταίοι αρνηθούν, εν είδει εκβιασμού, να τους ενημερώσει ότι θα προβούν στην έκδοση καταλογιστικών πράξεων.

«Ζητούν από 460 υπαλλήλους να επιστρέψουν τα χρήματα χωρίς πρώτα να περιμένουν να αποφανθεί το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι και το αρμόδιο όργανο. Πρόκειται για πρωτοφανή κίνηση» καταλήγουν τα στελέχη του Οργανισμού.

«Πρόκειται για μη σύννομες ενέργειες»


Για παράνομες και αυθαίρετες παρεμβάσεις έκανε λόγο ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΟΤ, κ. Κωνσταντίνος Ράντος, ο οποίος μιλώντας στη Ζούγκλα εξήγησε ότι ακόμη και ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού εκτιμά ότι το υπουργείο θα πρέπει πρώτα να περιμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και εν συνεχεία να προβεί σε καταλογιστικές πράξεις.

«Όταν είδαμε τον καινούργιο γενικό γραμματέα, τον ενημερώσαμε για το θέμα. Φώναξε τον νομικό σύμβουλο του ΕΟΤ, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του να γίνει καταλογισμός, εάν δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι κακώς γίνεται παρακράτηση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 http://www.zougla.gr