2 Ιαν 2013

Τρόικα σε κυβέρνηση - «Πουλήστε ΔΕΚΟ και ακίνητα του Δημοσίου για να μην πάρετε νέους φόρους»

Η πουλάτε ΔΕΚΟ και ελληνική γη ή φορτώνεται με 2,5 δισ πρόσθετα μέτρα τους φορολογούμενους».
Πρόκειται για το «φιρμάνι» που εξέδωσε η Τρόικα για το καυτό θέμα των ιδιωτικοποιήσεων με τους δανειστές να έχουν το «πάνω χέρι» σε περίπτωση που δεν...
πιαστεί ο ποσοτικός στόχος από τις 23 αποκρατικοποιήσεις που θα πρέπει να μπουν σε τροχιά υλοποίησης το 2013.


Ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει για την ώρα και ενισχύεται από διάφορες παράγοντες, όπως είναι η απροθυμία των μεγάλων ξένων τραπεζών να αναλάβουν ελληνικό ρίσκο παρά την εκταμίευση της νέας δόσης, αλλά και από κλείσιμο της Βουλής η οποία θα έχει τον πρώτο λόγο για τις μεγάλες συμφωνίες στις αποκρατικοποιήσεις.
Η Βουλή η οποία θα παραμείνει κλειστή έως τις 7 Ιανουαρίου του 2013 εξαιτίας των εορτών, κάτι το οποίο συνέβαλε στο ν΄ αλλάξουν τα σχέδια πώλησης της ΕΥΑΘ που είχε προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο.
Ένα πρώτο ταμείο για το πως βαδίζουν οι αποκρατικοποιήσεις στην χώρα μας σκοπεύουν να κάνουν οι δανειστές περί τα τέλη Μαρτίου, μόλις δηλαδή η ελληνική οικονομία συμπληρώσει το πρώτο τρίμηνο.
Το διάστημα αυτό χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμο από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών που εκτιμούν ότι θα πρέπει να παιχτούν «όλα για όλα» εάν η κυβέρνηση θέλει να φανεί συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις του νέου Μνημονίου και να μπει κατά λεγόμενα του Πρωθυπουργού στο παιγνίδι της ανάπτυξης.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβέρνηση για να μπορέσει να πάρει την δόση των 34,3 δις. ευρώ υποσχέθηκε σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ότι θα πουλήσει μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλες κρατικές εταιρίες από τους κλάδους της ενέργειας και των υποδομών αλλά και «πακέτα» ακινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Έτσι λοιπόν το πρώτο τρίμηνο θεωρείται καθοριστικό για την έκβαση των αποκρατικοποιήσεων το 2013. Σε αυτή την πρώτη φάση αξιολόγησης εκτιμάται ότι από το «μικροσκόπιο» των ξένων θα περάσουν και τα 13 projects που έχει προγραμματιστεί να τρέξουν ή πρόκειται να ωριμάσουν σε αυτό το διάστημα.
Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του νέου έτους έχει προγραμματιστεί να βρεθούν σε αφετηρία εκκίνησης 8 διαγωνιστικές διαδικασίες : «Αστέρας» Βουλιαγμένης, , ΕΛΤΑ, ΟΔΙΕ, ΕΛΒΟ, Περιφερειακά Αεροδρόμια, Μικροί Λιμένες και Μαρίνες, Εγνατία Οδός, 2ο πακέτο ακινήτων του Δημοσίου.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσουν 5 διαγωνισμοί που «τρέχουν» ήδη. Από την λίστα αυτή ξεχωρίζει η πώληση του διδύμου ΔΕΠΑ –ΔΕΣΦΑ, που αποτελεί και ένα από τα «βαριά χαρτιά» του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ο ΟΠΑΠ που η αξία του ενισχύθηκε εσχάτως μετά την διεύρυνση στο 67% του ποσοστού συμμετοχής του στην κοινοπραξία που αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία ( ΟΠΑΠ – Lottomatica – Intralot – Scientific Games) .
Ο ΟΠΑΠ αποτελεί πλέον «χρυσή κότα» για το Δημόσιο και οι 7 «μνηστήρες» που διεκδικούν το 33% του Οργανισμού θα πρέπει να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2013.
Σε ότι αφορά την ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, από το Ταμείο διαβεβαιώνουν ότι μοναδικό κριτήριο επιλογής πλειοδότη θα είναι το ύψος του προσφερόμενου τιμήματος. Μη δεσμευτικές προσφορές έχουν καταθέσει για τη ΔΕΠΑ ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, η επίσης ρωσική Negusneft, η κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν Socar και η ελληνική κοινοπραξία Μ&Μ GasCo (Μυτιληναίος-Motor Oil). Επίσης, η τσεχική PPF και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπέβαλαν από κοινού προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.
Προς ολοκλήρωση οδεύουν και ο διαγωνισμοί για τα ακίνητα του Δημοσίου στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη Κέρκυρας καθώς και το μοντέλο της πώλησης και επανεκμίσθωσης 28 κτιρίων του Δημοσίου.
Για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 έχει προγραμματιστεί το δύσκολο εγχείρημα πώλησης των ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΔΙΕ, ΛΑΡΚΟ για τις οποίες υπήρξε πρόβλημα με τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν στο παρελθόν αλλά και των «ελληνικών νερών». Η ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών Υδάτων ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ είναι δύο ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, παρά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες μόνο η εκμετάλλευση των δικτύων.
Προϋπόθεση για να ξεκινήσουν είναι η δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων και η διευθέτηση των οφειλών του Δημοσίου και των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ, οι οποίες ξεπερνούν τα 740 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι οι συμβάσεις των δύο εταιριών με το Δημόσιο λήγουν σύντομα (το 2019 και το 2031 αντιστοίχως) και δεν μπορούν να παραταθούν χωρίς διαγωνισμό, βάσει του κοινοτικού δικαίου.
Στο τρίμηνο του 2013 τοποθετείται η πώληση της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, που αποτελούν άλλες δύο ιδιωτικοποιήσεις με ξεχωριστό ενδιαφέρον .
Εφόσον όλα πάνε καλά το 2013 θα σφραγίσει η πώληση του μεγαλύτερου οικοπέδου της Ευρώπης, το Ελληνικό, το οποίο διεκδικούν 4 σχήματα: Η Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, η ισραηλινή Elbit, η βρετανική London & Regional Properties και η Lamda Development του ομίλου Λάτση. Η αξιοποίηση του Ελληνικού θα γίνει σε ορίζοντα 10ετίας και υπολογίζεται ότι θα προσφέρει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3%.
Ο εισπρακτικός στόχος από τις 23 αποκρατικοποιήσεις που προβλέπονται συνολικά για το 2013, χωρίς σε αυτό το «πακέτο» να εντάσσεται το Ελληνικό, ανέρχεται στα 2,557 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ πρέπει να αντληθούν το πρώτο τρίμηνο.
Αν τα έσοδα είναι επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα χαμηλότερα λόγω καθυστερήσεων, τότε αυτομάτως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πρόσθετες περικοπές δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης, με ανώτατο όριο το 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Αντιθέτως αν οι εισπράξεις ξεπεράσουν τις προσδοκίες, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να εκδίδει «ομόλογα τιτλοποίησης» ώστε να εξοφλήσει το δάνειο των 11,3 δισ. ευρώ για την επαναγορά των ομολόγων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr