5 Ιαν 2013

«Βόμβα» για τη λίστα Λαγκάρντ- Γλιτώνουν οι κατηγορούμενοι;

Το δουλεμα στο ζενιθ....θα ακουστουν πολλα-κρυβει μεγαλα λαυρακια στα ποσα η λιστα....ΕΔΩ και ΤΩΡΑ λυση στην κοροιδια...
Ακόμη και τώρα, που οι οικονομικοί εισαγγελείς ζήτησαν και την πήραν εκ νέου, δια της επίσημης και νομίμου οδού, δεν...
τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας για να την ανοίξουν», υποστηρίζουν ειδικοί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Οι διεθνείς κανονισμοί προβλέπουν τη χρησιμοποίηση του… αλγόριθμου MD5 για το άνοιγμα σκληρών δίσκων, usb ή άλλων ψηφιακών μέσων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό υλικό για τη στοιχειοθέτηση κατηγοριών, πόσο μάλλον όταν κρατική αρχή θέλει να χρησιμοποιήσει τέτοιο υλικό σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση, πολιτικού και ποινικού χαρακτήρα.

Τι είναι όμως ο αλγόριθμος MD5; Είναι ένας ειδικός αριθμός κρυπτογράφησης ασφάλειας δεδομένων, που ουσιαστικά αποτελεί την «ταυτότητα» του ψηφιακού υλικού. Πότε γράφηκε, πότε αποθηκεύτηκε, πως ήρθε, πότε ανοίχτηκε, αν υπήρχαν «μεταβολές» σε αυτό και πότε.

Η συγκεκριμένη μέθοδος του αλγόριθμου MD5, χρησιμοποιείται διεθνώς με μεγάλο βαθμό ασφάλειας και αξιοπιστίας, παρά τις όποιες αμφισβητήσεις έχουν εκφραστεί στο παρελθόν.
Για παράδειγμα στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όταν κατάσχεται ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή ενός… παιδόφιλου, το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία πιστού αντιγράφου με το πρόγραμμα in case, για την περίπτωση απώλειας ή καταστροφής του πρωτοτύπου.
Η έρευνα γίνεται πάνω στο πιστό αντίγραφο. Μόλις ολοκληρωθεί γίνεται η αντιγραφή του με… αλγόριθμο MD5, προκειμένου να μπει η τελική «ταυτότητα έρευνας». Από εκεί και έπειτα όποιος επιχειρήσει να μεταβάλει ή να παραβιάσει το αποδεικτικό υλικό, αυτό χαλάει τον αλγόριθμο ασφαλείας καταγράφοντας τα στοιχεία του «δράστη», πότε, από που το έκανε και τι άλλαξε.

Οι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτιμούν πως η εγκυρότητας της εισαγγελικής έκθεσης για το περιεχόμενο της διαβόητης λίστας Λαγκάρντ μπορεί να αμφισβητηθεί από τους εμπλεκόμενους σε αυτή, «στη Βουλή ή τις δικαστικές αίθουσες», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.
Με λίγα λόγια οι ειδικοί επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, ο κ. Παπακωνσταντίνου για παράδειγμα, που πολύς λόγος γίνεται, να αναρωτηθεί νομικά: «Ποιος μου λέει ότι τα ονόματα των συγγενών μου δεν προστέθηκαν τώρα; ή δεν αφαιρέθηκαν άλλα;».
Υπάρχει δηλαδή ανοικτό και το ενδεχόμενο η χώρα μας εξαιτίας του «ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού» της να ζητήσει για 3η φορά τη λίστα Λαγκάρντ, όσο υποτιμητικό και αν είναι αυτό.

Στο μεταξύ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης είπε σε δηλώσεις του ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί με τα μέσα και την τεχνογνωσία που διαθέτει να διαπιστώσει με ακρίβεια ποτέ, πως και από πού αφαιρέθηκαν τα ονόματα των συγγενών Παπακωνσταντίνου από τη λίστα Λαγκάρντ, αν αφαιρέθηκαν ή προστέθηκαν άλλα.
Μάλιστα ο κ. Παπαδημούλης, σημείωσε ακόμη πως, απ’ όσα ο ίδιος γνωρίζει, η συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛΑΣ δεν έχει κληθεί να γνωμοδοτήσει σχετικά.

Ρωτήσαμε τους επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι έχουν αυτές τις δυνατότητες αυτές και πράγματι δεν έχουν κληθεί για να βοηθήσουν.
«Αυτή τη στιγμή, πέρα από την τεχνογνωσία, έχουμε στο προσωπικό, επιστήμονες, μηχανικούς υπολογιστών, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, που μπορούν να αποτελέσουν κλιμάκιο πραγματογνωμόνων της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για τη Λίστα Λαγκάρντ» δηλώνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
 http://www.newsit.gr