10 Ιαν 2013

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Μία ματιά στο βιογραφικό του Φάμπρι αρκεί για να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι της πρόσληψής του στον Παναθηναϊκό. Όσο το ξεψαχνίζω, τόσο περισσότερο πείθομαι ότι μιλάμε για τον Άγγελο Αναστασιάδη της Ισπανίας.....

Άνθρωπος μακριά από τις δημόσιες σχέσεις και τα ΜΜΕ - προπονητής ειδικών αποστολών τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο, όσο και σε αναδιαρθρώσεις ποδοσφαιρικών τμημάτων – διαχειριστής υλικού και όχι μάνατζερ με την αγγλική έννοια του όρου – απλός αλλά και ωμός στη σχέση του με τους ποδοσφαιριστές.
Απλώς ο Άγγελος στη στεγνή αγορά των Ελλήνων προπονητών είχε περισσότερες ευκαιρίες και τις εκμεταλλεύτηκε, τουλάχιστον για να αποδείξει ότι είναι πολύ καλός κόουτς, γιατί ως προπονητής, δηλαδή τη συνολική ευθύνη της θέσης του, ακόμη αμφισβητείται.
Είναι επίσης σαφές ότι η τοποθέτηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα στο τιμόνι ήταν μια υπηρεσιακή λύση, με ημερομηνία λήξης το πρώτο αδιέξοδο. Ενδεχομένως να υπήρχαν οι ευσεβείς πόθοι να διαρκέσει λίγο περισσότερο, ώστε να ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα των αποχωρήσεων, αλλά γι αυτό ακριβώς χαρακτηρίζονται ευσεβείς: προπονητής φίλος των παιδιών και τέτοιου μεγέθους εκκαθάριση δεν έχουν συμβαδίσει ποτέ.

  Αυτόπτης μάρτυρας της αναδιάρθρωσης
Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο Φάμπρι θα είναι αυτόπτης μάρτυρας της αναδιάρθρωσης και θα περιμένει υπομονετικά την ολοκλήρωσή της ώστε να γνωρίζει σε ποιους μπορεί να υπολογίζει. Θα εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος με τις διοικητικές επιλογές, για τις οποίες δεν μπορεί να μην είναι πλήρως ενημερωμένος, με ένα συμβόλαιο που ανταποκρίνεται πλήρως στη σημερινή οικονομική στεγνότητα αλλά και τη δυνατότητα να αποδειχθεί -χωρίς κόστος- αναλώσιμος, εφ' όσον τα πράγματα και αυτή τη φορά στραβώσουν.
Τι μπορεί να πετύχει; Όχι πάρα πολλά ή μάλλον πιο σωστά, δεν έχει τις πιθανότητες με το μέρος του. Δεν γνωρίζει το υλικό, αλλά και να το γνώριζε, δεν θα το αναγνώριζε μετά το τέλος των θρυλούμενων εκκαθαρίσεων. Και δεν προλαβαίνει καλά καλά να το μάθει κιόλας, μέχρι να επισκεφτεί το Περιστέρι και την Τρίπολη (19η και 20ή αγωνιστική αντίστοιχα), τους άμεσους ανταγωνιστές και φαβορί για την είσοδο στην τετράδα των πλέι οφ (πλην ΠΑΟΚ που έχει ήδη ξεχωρίσει).

  Ο ρόλος του κυματοθραύστη...
Από την άλλη πάλι, όταν δια στόματος του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, η επόμενη αγωνιστική περίοδος σχεδιάζεται με τον Παναθηναϊκό εκτός Ευρώπης, είναι μάλλον παράλογο να αποτελέσει αφορμή διαζυγίου ενδεχόμενη επιβεβαίωση του επαχθούς σεναρίου. Εφ' όσον όμως αληθεύουν οι πληροφορίες ότι με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνέργεια του αρχισκάουτερ Βαρέλα (και αυτή τη φορά) έχει ήδη αποφασιστεί ο προπονητής μακράς πνοής που θα αναλάβει το καλοκαίρι, ελάχιστη σημασία έχουν όλα τα παραπάνω.

  "Ουδείς μονιμότερος του προσωρινού"
Τον ρόλο του κυματοθραύστη δεν είναι η πρώτη φορά που τον αναλαμβάνει ο Φάμπρι και με μία μόνο εξαίρεση τον διεκπεραίωσε με επιτυχία, όπως την όριζε η εκάστοτε διοίκηση που τον εμπιστεύτηκε. Επειδή όμως η επιτυχία δεν είναι καρπός ενός “one man show”, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αφυπνιστεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στο πράσινο ποδοσφαιρικό τμήμα, γιατί αν ο Ισπανός βρίσκει έναν λόγο να παλέψει για 4 μήνες (έστω και με την ενδόμυχη ελπίδα να ανατρέψει τα δεδομένα και να αποδειχθεί “ουδείς μονιμότερος του προσωρινού”, οι ποδοσφαιριστές που θα παραμείνουν έχουν σίγουρα παραπάνω.
Η αρχή γίνεται σήμερα στο ΟΑΚΑ. Και μάλιστα με τους... δύο Αναστασιάδηδες αντίκρυ. Κράμερ εναντίον Κράμερ σαν να λέμε. Αν μη τι άλλο ενδιαφέρον.
 http://www.contra.gr