20 Ιαν 2013

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ Τόκιο: "Θα ανοίξουμε πυρ κατά κινεζικών μαχητικών, αν..."

Η Ιαπωνία προέβαλε σκληρή αντίδραση στην Κίνα η οποία διεκδικεί δικαιώματα πάνω στο σύμπλεγμα νησιών που βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας αναφέρει το πρακτορείο Reuter.
Το Τόκιο προειδοποίησε σήμερα ότι θα ανοίξει πύρ στα αεροσκάφη που παραβιάζουν την κυριαρχία της χώρας ή και να...
πάρει άλλα μέτρα.
Η διαμάχη μεταξύ των δυο χωρών είχε πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απο  την περασμένη εβδομάδα. Όταν περιπολικά σκάφη της Κίνας έπλευσαν κοντά στα νησιά και η Ιαπωνία απάντησε στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη F-15 στην περιοχή. Σημειώθηκε αερομαχία μεταξύ των ιαπωνικών αεροσκαφών και των κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου J-10 που στάλθηκαν από την Κίνα στην περιοχή όπως είχει αναφέρει και το Defencenet.gr.
Μετά από αυτή την κρίση οι Ιάπωνες αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι θα ρίξουν προειδοποιητικά πυρά κατά των κινεζικών αεροσκαφών. Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Ιτσουνόρι Ονοντέρα στις δηλώσεις που προέβη σημείωσε «κάθε χώρα έχει στα χέρια της όπλα  που μπορεί να χρησιμοποιήσεις ανάλογα και ειδικά στην περίπτωση που παραβιαστεί η κυριαρχία της. Τα βήματα που θα κάνουμε στο πλαίσιο των διεθνών νόμων είναι έτοιμα». Ο Ιάπωνας υπουργός σημείωσε επίσης ότι μπορούν να ρίξουν  προειδοποιητικά πυρά στο πλαίσιο των πολιτικών άμυνας της χώρας και των διεθνών κανόνων. Η Ιαπωνία τελευταία φορά είχε ανοίξει προειδοποιητικά πυρά κατά των σοβιετικών αεροσκάφων το 1987.
Η ένταξη μεταξύ των δυο χωρών  της Άπω Ανατολής είχε κορυφωθεί με την εθνικοποίηση των νησιών Σενκάκου από το Τόκιο.
Η διοίκηση του Πεκίνου, η οποία ονομάζει τα ίδια νησιά Ντιαόγιου, αντέδρασε σκληρά σε αυτή την απόφαση. Στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που είχαν διοργανωθεί στην Κίνα είχαν πυρποληθεί αρκετά ιαπωνικά καταστήματα.
Ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε ο οποίος ανέλαβε την κυβέρνηση κερδίζοντας τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 16 Δεκεμβρίου αφού σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες επιθέσεις είναι κατά του διεθνούς δικαίου διατύπωσε ότι η κυριαρχία δεν μπορεί να γίνει θέμα διαπραγμάτευσης. Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός είχε δώσει μάλιστα την εντολή να υιοθετηθεί μια σκληρή  στάση χωρίς υποχωρήσεις κατά της Κίνας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr