4 Ιαν 2013

Μιχάλης Γιαννάκης: "Ο αντιμνημονιακός αγώνας, είναι αναπτυξιακός αγώνας"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ στον Λιβέριο Πετρίδη
Στη δίνη της απαξίωσης της πολιτικής με το ένα σκάνδαλο να διαδέχετε το άλλο, με πρωταγωνιστές γνωστούς πολιτικούς και πιο πρόσφατο τον π. ΥΠΕΚΑ Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο επί σειρά ετών συμπολίτης μας Σχηματαραίος Μιχάλης Γιαννάκης, επιμένει να φυλάει Θερμοπύλες, πιστός ....
στις επάλξεις του αντιμνημονιακού αγώνα. Πιστεύει ότι το μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος, φέρνει ύφεση και ανεργία, που δεν συντελεί στην ανάπτυξη που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Ελπίζει σ' ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, παράλληλα καταγγέλει τον κ. Καμένο για επιπολαιότητα και προχειρότητα με ανθρώπους του κόμματος να προσβλέπουν σε αναγνωρισιμότητα και οφίκια...
Στις ερωτήσεις που θέσαμε στον κ. Γιαννάκη μας απάντησε ως εξής:

Στην ανακοίνωση της παραίτησης σας κάνετε λόγο για ιδιοτελείς μεθοδεύσεις μέσα στο κόμμα των ΑΝΕΛ. Ποιοι πήγαν να εκμεταλλευτούν το κόμμα για προσωπικό συμφέρον, όπως προκύπτει από την δήλωσή σας;
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που είδαν την δημιουργία ενός νέου κόμματος ως μέσο για να ξεφύγουν από την αφάνεια και την ανυποληψία και να κερδίσουν οφίκια και αναγνωρισιμότητα. Είναι οι ίδιοι που διαπραγματεύονται στα παρασκήνια, που άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ.
Όταν τον Φεβρουάριο αρνήθηκα να βάλω την υπογραφή μου σε ένα ξενόφερτο σχέδιο που βαθαίνει την ύφεση και εκτοξεύει την ανεργία, το έκανα γιατί δεν δέχτηκα να παίξω με την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου λαού. Είναι προφανές, ότι δεν θα αφήσω και κανέναν να παίξει με την αξιοπρέπεια χιλιάδων αγνών αγωνιστών που αρνούνται τα μνημόνια ως μονόδρομο και πιστεύουν σε ένα Εθνικό Σχέδιο Εξόδου από την κρίση. Αυτός ο αγώνας είναι πολύ σοβαρός για να αφήνεται έρμαιο του παρορμητισμού, της προχειρότητας και της ακατάσχετης συνομοσιολογίας.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ δηλώνει στα ΜΜΕ ότι η μαζική αποχώρηση στελεχών από το κόμμα είναι «ξένος δάκτυλος». Ποια είναι η δική σας άποψη;
Το ότι συμμετείχα με πατριωτικά αισθήματα στο εγχείρημα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν σημαίνει ότι είμαι απαραιτήτως και οπαδός της συνομοσιολογίας. Αν κάποιοι ωστόσο θέλουν να πιστεύουν ότι εγώ προσωπικά, σε κάποια σκοτεινά δωμάτια του Βερολίνου απεργάζομαι με την κα Μέρκελ την αποκαθήλωση του κ. Καμμένου από την ηγεσία των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τότε ή είναι εντελώς αφελείς ή εξυπηρετούν οι ίδιοι τα ξένα συμφέροντα που καταγγέλλουν. Εν πάσει περιπτώσει, άλλοι έχουν εμμονές με την CIA, την Μοσάντ και τις μυστικές υπηρεσίες. Όσο εκείνοι κυνηγούν φαντάσματα, εμείς θα συνεχίζουμε να αναζητούμε και να προτείνουμε σοβαρές και ρεαλιστικές πολιτικές για την έξοδο της οικονομίας μας από την κρίση.
Βασικός λόγος αποχώρησης σας από την ΝΔ και προσχώρησής σας στους ΑΝΕΛ ήταν οι αντιμνημονιακές απόψεις σας στις οποίες εμμένετε και σήμερα. Ποια είναι η πρότασή σας για να βγει η χώρα από την δίνη της χρεοκοπίας, χωρίς να υποστούν οι πολίτες τους – όντως δυσβάσταχτους – όρους του μνημονίου;
Εμμένω στις θέσεις μου για την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης απέναντι στο Μνημόνιο. Στις αντιμνημονιακές θέσεις που εγκατέλειψε ο κ. Σαμαράς με την υπογραφή του Δευτέρου Μνημονίου και στις ίδιες αντιμνημονιακές θέσεις που τσαλάκωσε με την επιπολαιότητα του και την προχειρότητά του ο κ. Καμμένος.
Ο αντιμνημονιακός αγώνας απαιτεί σταθερότητα, σθένος, σοβαρότητα.

Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψετε στο κόμμα της ΝΔ ή βλέπετε πιο πιθανή την ίδρυση νέου κόμματος και αν ναι υπό την αρχηγία ποιου;
Κατηγορηματικά όχι, δεν επιστρέφω στην μνημονιακή ΝΔ. Δεν έχω θέση ανάμεσα σε εκείνους που θεωρώ ότι ευθύνονται για τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας, των χαμηλά αμοιβόμενων εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, του αγροτικού κόσμου, της νέας γενιάς που ονειρεύεται με τις βαλίτσες του ξενιτεμού στα χέρια.
Όσο για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, την απάντηση την δίνει η ίδια η κοινωνία. Τα κόμματα ξέρετε δεν προκύπτουν από φθηνούς πολιτικάντικους σχεδιασμούς. Προκύπτουν από τις ανάγκες της κοινωνίας. Αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ ότι με την στάση του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ο αντιμνημονιακός αγώνας στερείται σοβαρότητας και σαφώς υπάρχει περιθώριο δημιουργίας ενός σχηματισμού που θα στηρίζεται αυστηρώς σε πολιτικά θεμέλια και δεν θα αιθεροβατεί ανάμεσα στα αριστερίστικα κλισέ και τις θεωρίες συνομωσίας που κατακλύζουν τον πολιτικό μας βίο.

Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με κάποιο αντιμνημονιακό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Χρυσή Αυγή;
Μιλάμε για τον Φάντη και το ρετσινόλαδο. Δεν με συνδέει τίποτα με τα άκρα, ούτε προς τα αριστερά, ούτε προς τα δεξιά,


Επειδή και εγώ ζω σε αυτή την περιοχή, γνωρίζοντας όλα τα προβλήματα από πρώτο χέρι, με πρώτο αυτό του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, πιστεύετε ότι η επιλογή σας να επικεντρωθείτε μόνο στον αντιμνημονιακό αγώνα με την αποχώρηση σας από την ΝΔ, έγινε δεκτό από την μεγαλύτερη μερίδα των ψηφοφόρων σας στην περιοχή;
Με τους συμπολίτες μου έχουμε αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Θα ήταν ουτοπικό να περιμένω ότι όλοι θα ασπαστούν τις απόψεις μου. Αλλά ξέρετε, κάθε ιστoρική περίοδος έχει τα δικά της προτάγματα και τις δικές της προκλήσεις.
Αλλά μην κάνετε το λάθος του διαχωρισμού. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ο αντιμνημονιακός αγώνας είναι αναπτυξιακός αγώνας. Όσο πολεμούμε το Μνημόνιο, τόσο υπερασπιζόμαστε την ανάπτυξη. Γιατί τα χρόνια που πέρασαν απέδειξαν ότι τα Μνημόνια μας οδήγησαν στην ύφεση.
Και από την άλλη, η κατάλυση των κρατικών και ελεγκτικών μηχανισμών και η υποχρηματοδότηση που επέφεραν τα μνημόνια, όχι μόνο δεν έλυσαν τα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά αντίθετα διόγκωσαν την επιχειρηματική αυθαιρεσία και την μόλυνση του περιβάλλοντος.


Ποια σημεία της κυβερνητικής πολιτικής, όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης- σε γενικές γραμμές- θα μπορούσατε να δεχθείτε και ποια όχι;
Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μπορώ να δω σημεία σύγκλισης με την κυβερνητική πολιτική, η οποία επικεντρώνεται στο σκέλος των εσόδων και της υπερφορολόγησης.
Ξέρετε, η οικονομική πολιτική απαιτεί ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων με σαφή αναπτυξιακό προσανατολισμό. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι σωρεία αντιφατικών μέτρων που αλληλοεξουδετερώνονται ακόμα και στο ίδιο άρθρο του ίδιου νομοσχεδίου, όπως προκύπτει και από το φορολογικό νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση η τρικομματική.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους φίλους σας και ψηφοφόρους σας στην περιοχή;
Έχω ξαναπεί ότι οι πολιτικοί δεν στέλνουν μηνύματα. Αντίθετα πρέπει να λαμβάνουν μηνύματα από τους ψηφοφόρους τους γιατί αυτούς εκφράζουν και αυτούς εκπροσωπούν. Από την πλευρά μου θα συνεχίσω να προσπαθώ να εκφράζω όσο καλύτερα μπορώ, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτω αυτόν τον κόσμο που με εμπιστεύετε και πιστεύει στον σοβαρό και με περιεχόμενο αντιμνημονιακό αγώνα.
 http://anparatiritis.gr/gr/2012-03-20-17-46-51/1539--q-q.html