22 Ιαν 2013

ΜΕΤΡΟ: Συνεχίζουν τις απεργίες αλλά οι περισσότεροι πληρώνονται αδρά και κανονικά!

Πολλά ακούγονται και για τους μισθούς που παίρνουν οι εργαζόμενοι σε ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ και ΗΣΑΠ. Ακόμα και μετά τις μειώσεις που έχουν γίνει, ο μέσος όρος αποδοχών τους προκαλεί αίσθηση με ποσά που φαντάζουν εξωπραγματικά ακόμα και για τον ιδιωτικό τομέα.....


Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν ότι το ενιαίο μισθολόγιο καταργεί τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Όμως οι μέσοι όροι των αποδοχών τους που δόθηκαν στην δημοσιότητα προκαλούν:

Αναλυτικά ο μέσος όρος των μικτών μηνιαίων αποδοχών τους:

Σύμφωνα με το υπουργείο ο μέσος όρος στο ΜΕΤΡΟ είναι :3.080€
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους ο μέσος όρος στο ΜΕΤΡΟ είναι: 1.500€

Σύμφωνα με το υπουργείο ο μέσος όρος στον ΗΣΑΠ είναι :  4.080€

Σύμφωνα με το υπουργείο ο μέσος όρος στο ΤΡΑΜ είναι : 2.500€

Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Ιανουαρίου η συμμετοχή ήταν η εξής:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 510, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Στις 18 Ιανουαρίου:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 710, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Στις 19 Ιανουαρίου:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 290, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Στις 20 Ιανουαρίου:

Από τους 1300 συνολικά εργαζόμενους στο Μετρό απεργία έκαναν οι 270, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ρεπό και άδειες και ασθενείς.

Tι απάντησαν οι εργαζόμενοι

Αμεση ήταν η απάντηση στα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης από την Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ. Βάσει των στοιχείων του σωματείου, στην απεργία της Παρασκευής 18 Ιανουαρίου το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στον ηλεκτρικό κυμάνθηκε στο 90%, καθώς από τους 712 εργαζομένους δεν απήργησαν μόνο οι 64.

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Μεταφορών κ. Χατζηδάκης, αναφέρει η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ, «η συμμετοχή των εργαζομένων είναι σχεδόν καθολική γιατί έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος από την κατάργηση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την επικείμενη καρατόμηση για πέμπτη φορά τα δυόμισι τελευταία χρόνια των μισθών μας».

Από την πλευρά των εργαζομένων του μετρό ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) Αντ. Σταματόπουλος μιλώντας στο Newsit ανέφερε ότι: ο μέσος όρος των μικτών αποδοχών στο ΜΕΤΡΟ είναι 1.500 ευρώ. Αν ενταχθουμε στο ενιαίο μισθολογιο θα παιρνε 850 ευρω καθαρά.
http://www.newsit.gr