Ο τόνος αισιοδοξίας του οικονομικού επιτελείου δεν αποτυπώνεται στα νούμερα του προϋπολογισμού, με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων να είναι πλέον πιθανό. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα τον Δεκέμβριο ανήλθαν στα 5,6 δισ. ευρώ έναντι 7,3 δισ. ευρώ που......
είχαν εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2011.
Σε μία ιδιαίτερη δύσκολη περίοδο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς ουδείς εκ των πολιτικών αρχηγών μπορεί να συναινέσει σε νέα σκληρά μέτρα.
Η μόνη ελπίδα του οικονομικού επιτελείου είναι να καταφέρουν οι φορολογούμενοι στο πρώτο δίμηνο του έτους να πληρώσουν τις τελευταίες δύο δόσεις από το φόρο εισοδήματος (τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2012) , καθώς και τις δύο δόσεις από το χαράτσι των ακινήτων. Ουσιαστικά αυτό το δίμηνο η κυβέρνηση θα πρέπει να εισπράξει περίπου ένα δις. ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση  θα πρέπει να περικοπούν περαιτέρω οι δαπάνες του δημοσίου.
Σημειώνεται ότι από το φόρο εισοδήματος το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει έσοδα 655 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθεί δεδομένου ότι πολλοί φορολογούμενοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία αυξάνονται κατά ένα δις. ευρώ μηνιαίως. Μάλιστα,  ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση καθυστερεί τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ότι δεν θέλει να την ανακοινώσει πριν το πέρας του πρώτου κρίσιμου διμήνου. Φοβάται ότι εάν ανακοινωθεί νέα ρύθμιση δεν θα πάει κανείς να πληρώσεις τις οφειλές του, με αποτέλεσμα να πέσει έξω ο προϋπολογισμός του 2012 που κλείνει ουσιαστικά στα τέλη Φεβρουαρίου του 2013.
Αυτό σημαίνει ότι η βελτιωμένη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη πιθανόν να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο- Απρίλιο.
 http://www.matrix24.gr