9 Φεβ 2013

Σε τροχιά συνεδρίου, πιθανότατα 29-30 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία – Δείτε τι λέει το Μαξίμου

Σε τροχιά συνεδρίου έχει εισέλθει η Νέα Δημοκρατία, αν και σε χαλαρούς ρυθμούς, καθώς αυτή τη στιγμή το τελευταίο που σκέπτεται ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, είναι μια κομματική διαδικασία που δεν αποτελεί και θέμα που απασχολεί τους πολίτες, την ώρα που υπάρχουν τόσες ανησυχίες που ....
συνδέονται με την οικονομική κρίση.
Παρά τη χαλαρή αντιμετώπιση της ηγεσίας, οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εν όψει του συνεδρίου που προγραμματίζεται για το διήμερο 29-30 Ιουνίου, καθώς δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο η συγκεκριμένη κομματική διαδικασία. Και αυτό, διότι έπρεπε με βάση το καταστατικό να διεξαχθεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με Το Βήμα, το συνέδριο δεν αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του πρωθυπουργού, καθώς προέχει, όπως και ο ίδιος λέει, η πλήρης εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Ως εκ τούτου, οι οποίες συζητήσεις γίνονται στην παρούσα φάση θεωρούνται για τον κ. Σαμαρά αποπροσανατολιστικές από τον κεντρικό στόχο της κυβέρνησης και της ΝΔ, που αποτελεί η ανάκαμψη της οικονομίας, διότι υπάρχει η ασφυκτική πίεση των πιστωτών.
«Προέχει η σωτηρία της χώρας. Η μάχη συνεχίζεται και είναι εθνική και όχι κομματική. Κάθε άλλη συζήτηση εσωκομματικής διάστασης δεν αποτελεί επιλογή μας» είναι η κεντρική άποψη στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και έχουν δρομολογηθεί οι προσυνεδριακές διαδικασίες, στις οποίες θα είναι παρών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα περί μετάλλαξης του κόμματος, τα σενάρια για ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού στο πλαίσιο της διεύρυνσης που επιθυμεί ο κ. Σαμαράς ή ακόμα και η φημολογία για αλλαγή του ονόματος της ΝΔ, δεν ευσταθούν υπό τις παρούσες συνθήκες.
Εξάλλου, όσοι γνωρίζουν καλά πρόσωπα και καταστάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου εξάγουν το συμπέρασμα ότι όλα έχουν «παγώσει» και δεν θεωρούνται ακόμα ώριμες οι συνθήκες για ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.
Δεν είναι τυχαίο πως παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι τα παλαιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της ΝΔ, έχουν κλείσει τον κύκλο τους, δεν έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο αρχικό σχέδιο για την ίδρυση του λεγόμενου «ευρωπαϊκού κόμματος».

Τα σχέδια «πάγωσαν», καθώς για να προχωρήσει η δημιουργία ενός κόμματος χρειάζεται τουλάχιστον, όπως λένε οι γνωρίζοντες, ένα εξάμηνο προετοιμασίας. Όμως, το κυριότερο είναι ότι η δημιουργία ενός νέου κόμματος ενδέχεται να εκληφθεί από τους πιστωτές ως προετοιμασία για εθνικές εκλογές, τις οποίες και δεν επιθυμούν.
Τα υπόλοιπα, περί ονομάτων και αλλαγών στην κομματική ιεραρχία, όπως πχ η τοποθέτηση του γραμματέα της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και αντικατάστασή του από τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρ. Παπαμιμίκο δεν ευσταθούν μέχρι στιγμής.
λυκαβητος