20 Φεβ 2013

Πως η φορολογία ακίνητης περιουσίας οδηγεί σε αφαίμαξη των καταθέσεων

του Τάσου Αβραντίνη
Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 3,8 δις € από την φορολογική αφαίμαξη στα ακίνητα. Για την οικονομία της συζήτησης, ας υποθέσουμε, ότι τα καταφέρνει και επιτυγχάνει το σκοπό της.

Ας υποθέσουμε επίσης ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει να.... εισπράξει και τα 7,8 δις € από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως προσδοκά.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει από την κατοχή ακίνητης περιουσίας, κάτι δηλαδή από το οποίο δεν προκύπτει πρόσοδος, το μισό περίπου απ΄όσα θα εισπράξει ως φόρο από το συνολικό ατομικό εισόδημα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Αν λάβουμε μάλιστα υπ΄όψιν ότι ... δεν προκύπτει πλέον κανένα πλεόνασμα από το εισόδημα στη συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, θα αντιληφθούμε ότι το κράτος εμμέσως θα φορολογήσει τις -όποιες τέλος πάντων- τραπεζικές καταθέσεις μας ή με άλλες κουβέντες το απόθεμα από το εισόδημα των πολιτών από προηγούμενα χρόνια.

Αλλά η αφαίμαξη των καταθέσεων δεν θα έχει μόνο δυσβάστακτα αποτελέσματα σε ατομικό επίπεδο, θα έχει ακόμη οδυνηρότερα αποτελέσματα για την εθνική οικονομία αφού οι πόροι αυτοί χρησιμοποιούνται κακήν κακώς ούτως ή άλλως από το τραπεζικό σύστημα για να υπάρχει η στοιχειώδης ρευστότητα στην οικονομία. 

Η αποστέρηση αυτών των χρημάτων από την πραγματική οικονομία υπέρ της παρασιτικής οικονομίας και της γραφειοκρατίας θα είναι ολέθρια, η παραγωγή θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο και η ανεργία θα αυξηθεί. Μήπως πρέπει οι φορολογούμενοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όσο είναι ακόμη καιρός;