26 Φεβ 2013

Αυτά είναι τα τελικά αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών- Αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίστηκαν από την εκρηκτική άνοδο ενός πρώην κωμικού, ανέδειξαν κεντροαριστερή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία Γερουσία χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία και προκαλούν την έντονη... ανησυχία των ευρωπαίων εταίρων της χώρας.

Η κεντροαριστερά, υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, κέρδισε την πλειοψηφία της κάτω Βουλής και διεκδίκησε τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, δεν κατάφερε όμως να κερδίσει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, που χρειάζεται προκειμένου να αναδειχτεί κυβερνών κόμμα.

Ως εκ τούτου, ο Μπερσάνι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το  Σύνταγμα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Η αναγκαία πλειοψηφία για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, στην γερουσία, είναι εκατόν πενήντα οκτώ εδρών.

Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να κερδίσει τους ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα.

Τα τελικά αποτελέσματα των Ιταλικών Εκλογών


 Γερουσία:

60.431 από τα 60.431 Εκλογικά τμήματα

- Κεντροαριστερά (Μπερσάνι) : 31,6%   (113 έδρες)
- Κεντροδεξιά (Μπερλουσκόνι): 30,7%  (116 έδρες)
- Πέπε Γκρίλο : 23,8%  (54 έδρες)
- Μόντι  : 9,1% (18 έδρες)

Βουλή: 

61.446 από τα  61.446 Εκλογικά Τμήματα

- Μπερσάνι : 29,50%   (340 έδρες)
- Μπερλουσκόνι: 29,1 % (124 έδρες)
- Πέπε Γκρίλο : 25,5%  (108 έδρες)
- Μοντι : 10,6 %  (45 έδρες)
λυκαβητος