22 Φεβ 2013

Στο πλευρο των ομογενων...



              Με ερωτηση προς τον υπουργο των οικονομικων     ζητα την λυση του προβληματος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΟΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: κ. Υπουργό Εξωτερικών
 κ.. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: << Φορολογικό καθεστώς Ελλήνων ομογενών που διαμένουν στην Αυστραλία >>
Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου με αφορμή της επιστολή που απέστειλε στον ...
Πρωθυπουργό της χώρας η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας προέκυψε ένα θεμελιώδες ζήτημα της διπλής φορολόγησης των ομογενών της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η έλλειψη Διμερούς Συμβάσεως Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδος –Αυστραλίας έχει ως συνέπεια την επιβολή διπλής φορολόγησης στο όποιο κέρδος προκύψει από επενδύσεις ομογενών είτε στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης είτε στην αγορά ακίνητης περιουσίας που αποτελούν τομείς ενδιαφέροντος για τους Έλληνες του εξωτερικού. Το πρόβλημα μεγιστοποιήθηκε με την εφαρμογή του  ν. 3943/2011 και της Πολ 1217/17.12.2012, σύμφωνα με το οποίο ζητήθηκε από τους κατοίκους εξωτερικού να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην ελληνική φορολογική αρχή τις εγχώριες (αυστραλιανές) φορολογικές τους δηλώσεις, ή βεβαιώσεις κ.ά. με "apostile" και προφανώς μεταφρασμένες νομίμως στα ελληνικά κλπ, αντί να μπορούν να υποβάλλουν το απλό «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας», το οποίο απαιτείται για τους κατοίκους χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει σχετική Σύμβαση.
Σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία βιώνει την 6η χρονιά συνεχούς ύφεσης και η ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων προβάλλει πιο απαραίτητη από ποτέ, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να αναπτύσσονται διαδικασίες που αποτελούν τροχοπέδη για την εισροή κεφαλαίων. Συνάμα, μια ρύθμιση του ζητήματος που θίγει η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας θα αποτελέσει πόλο ενίσχυσης της σχέσης με τον ομογενειακό πληθυσμό.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι  συναρμόδιοι  Υπουργοί :
  1. Ποιες δράσεις έχει αναπτύξει η Κυβέρνηση για την επίλυση του ζητήματος;
  2. Έχει υπολογιστεί ποιο θα είναι το πιθανό ύψος των επενδύσεων που θα προσελκύσει μια τέτοια ρύθμιση, ποια η αύξηση του ΑΕΠ και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν;
  3. Υπάρχουν αντίστοιχα εκκρεμή ζητήματα που διατυπώνονται από τον ομογενειακό Ελληνισμό;
   Αθήνα,  21 Φεβρουαρίου 2013
Ο ερωτών Βουλευτής
Γιάννης Κουράκος