5 Φεβ 2013

Πατριώτες, λαμόγια ή αδιάφοροι;


Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που εφαρμόζει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης επί μακρόν για να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της, η μείωση των μισθών είναι αναπόφευκτη. Όμως, πολιτικές εισοδημάτων που χαρακτηρίζονται από ποσοστιαία ισόποσες περικοπές στους σκληρά εργαζομένους και στους υπολοίπους έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.
Από τη μια πλευρά, ωθούν κι αυτούς που ...

εργάζονταν στην αδιαφορία και στην απραξία και από την άλλη πλευρά σπρώχνουν περισσότερους στη παρανομία και στη διαφθορά.

Το ίδιο ισχύει όταν επιβάλλεται διοικητικά η ευθυγράμμιση των μισθών που λαμβάνουν στελέχη σε θέσεις ευθύνης εκτός του στενού δημόσιου τομέα με τον μηνιαίο μισθό που παίρνει ένας γενικός γραμματέας υπουργείου, δηλαδή κάπου 5.000 ευρώ μικτά.

Μας ξαναήλθαν στο μυαλό όλα αυτά διαβάζοντας στον Τύπο τις αμοιβές των μελών της εκτελεστικής επιτροπής του ΤΧΣ και του νέου προέδρου του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα (εφημερίδα Δημοκρατία), η Αναστασία Σακελλαρίου, νέα διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα λαμβάνει 215.000 ευρώ ετησίως μέχρι τη λήξη της θητείας της, κάπου μέσα στο 2017.

Η αμοιβή του Μάριου Κολλιόπουλου, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου, θα είναι 185.000 ευρώ και του Αναστάσιου Γάγαλη, μέλους της εκτελεστικής επιτροπής, θα είναι 165.000 ευρώ.
Ο Πολ Κόστερ, ο Ολλανδός πρόεδρος του ΤΧΣ, θα παίρνει 100.000 ευρώ ετησίως.
Δεν έχουμε σκοπό να εκφράσουμε άποψη σχετικά με την ορθότητα η μη της επιλογής των προαναφερθέντων για τις θέσεις ευθύνης στο Δ.Σ. και την εκτελεστική επιτροπή του ΤΧΣ.
Όμως, θεωρούμε οξύμωρο, με όλο τον σεβασμό, να αμείβονται τα εκτελεστικά μέλη του ΤΧΣ με περισσότερα λεφτά απ’ ό,τι ο διευθύνων σύμβουλος ή αναπληρωτής μιας μεγάλης τράπεζας, π.χ. της Εθνικής, της Alpha Bank και της Πειραιώς.
Κοινώς, να καταλήξουμε να παίρνει η κ. Σακελλαρίου περισσότερα απ’ ό,τι ο κ. Τουρκολιάς, ο κ. Χριστοδούλου στην Εθνική ή ο κ. Θωμόπουλος στην Πειραιώς και ο κ. Ματζούνης στην Alpha Bank. 
 
Κι αυτό όταν είναι αυταπόδεικτο ότι οι ανωτέρω έχουν πολύ μεγαλύτερη πείρα και προσόντα σε σχέση με τα στελέχη του ΤΧΣ.

Αυτό όμως ακριβώς θα συμβεί, με βάση τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τους μισθούς των υπόλοιπων υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών που θα έχουν βασικό μέτοχο το ΤΧΣ.
Είναι αλήθεια ότι οι κάθε είδους αμοιβές των πρωτοκλασάτων στελεχών των μεγάλων ελληνικών τραπεζών ξεπερνούσαν στις καλές εποχές τις αντίστοιχες των συναδέλφων τους σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ποιος δεν θυμάται τη δυσκολία που είχαν οι Γάλλοι της Credit Agricole να «στρατολογήσουν» Έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο γιατί, εκτός των άλλων (γνώση γαλλικής), οι αμοιβές που πρόσφεραν ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με τις επικρατούσες στην αγορά;
Όμως, αυτό δεν είναι λόγος να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο.
Ασφαλώς, θα πρέπει να μπουν κάποια όρια στις αμοιβές και στα μπόνους των στελεχών των τραπεζών που διασώζονται με δημόσιο χρήμα. 
 
Όμως, άλλο αυτό κι άλλο η εξίσωση με τον μισθό του γενικού γραμματέα σε υπουργείο.

Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να είναι κάποιος είτε μεγάλος πατριώτης, είτε λαμόγιο, είτε απλώς αδιάφορος για να παραμείνει στη θέση του.
Dr. Money

πηγή: euro2day.gr