3 Φεβ 2013

Στο έλεος των λόμπι η κυβέρνηση

Ετοιμος να τινάξει τις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων στον αέρα φαίνεται ο Αντώνης Σαμαράς καθώς οι πιέσεις από τα επιχειρηματικά λόμπυ και τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών θέτουν την κυβέρνηση σε συμπληγάδες. Με προεξάρχουσα την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και ΟΠΑΠ η ...
κυβέρνηση καλείται να μοιράσει τα πρώτα κομμάτια της πίττας.
Οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες και την τρόικα για την ταχύτερη υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων θέτουν την κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με το επιχειρηματικό κατεστημένο.
Σε αυτή τη φάση ο  πρωθυπουργός έχει βασιστεί στο εκδοτικό κατεστημένο για την προώθηση των κυβερνητικών πολιτικών και για την εμπέδωση του δόγματος της «πυγμής», γεγονός που δημιουργεί απριόρι εξαρτήσεις και προϊδεάζει για τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων.
Οι ελληνικών επιχειρηματικών ομάδων ενόψει της πώλησης των φιλέτων του Δημοσίου έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς στόχος είναι να αναχαιτιστεί η επέλαση των ξένων.
Υπό αυτό το πρίσμα ήδη έχει διαμορφωθεί το πρώτο πεδίο συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και εγχώριου επιχειρηματικού κατεστημένου καθώς –εκπεφρασμένος- στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Το ενδιαφέρον όμως των ξένων επικεντρώνεται κυρίως στις καλοστημένες επιχειρήσεις του Δημοσίου, οι οποίες διαθέτουν παραγωγικό αντικείμενο, μονοπωλιακού χαρακτήρα αγορά και διαρκώς μειούμενο εργατικό κόστος. Οι Έλληνες επιχειρηματίες όμως δεν φαίνονται διατεθειμένη να παραχωρήσουν τα σκήπτρα ακόμα και στηνπερίπτωση σύμπραξης με ξένους.
Συνεπώς αν δεν υπάρξει η χρυσή τομή της δημιουργίας κοινοπρακτικών σχημάτων τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί ανάμεσα σε συμπληγάδες. Το επικοινωνιακό και πολιτικό κόστος των επιλογών που θα ακολουθήσουν θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε κατάρρευση της εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού.
 http://www.sofokleousin.gr