27 Φεβ 2013

Marketwatch: Πλοίο που βυθίζεται η Ευρώπη και σέρνει μαζί του και τις ΗΠΑ

“Η Ευρώπη είναι ένα πλοίο που βυθίζεται… Τα προβλήματά της δεν είναι ένα, ούτε δύο, αλλά… επτά! Δεν είναι μόνο το υπέρογκο χρέος της Ελλάδας, ή το εκλογικό αποτέλεσμα της επίσης καταχρεωμένης Ιταλίας που κάνουν τις διεθνείς αγορές να τρέμουν, αλλά και έξι ακόμη κρίσιμοι παράγοντες”.....

Δυστυχώς ότι συμβαίνει στην Ευρώπη, δε μένει στην Ευρώπη“… Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να περιγράψει τη δεινή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τους κινδύνους μέσω των οποίων η Γηραιά Ήπειρος απειλεί την παγκόσμια οικονομία στην τρέχουσα συγκυρία, το πρακτορείο Marketwatch, σε νέο εκτενές δημοσίευμά του.
Παρά το γεγονός πως το εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας κατακρήμνισε τις αγορές τα τελευταία δύο 24ωρα, τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι περισσότερα και πιο περίπλοκα… Και είναι αυτά που κρατούν ξάγρυπνη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα“, σημειώνεται μεταξύ άλλων στο εν λόγω δημοσίευμα.
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι 7 λόγοι – κίνδυνοι που συνδέουν την Ευρώπη με την παγκόσμια οικονομία και κυρίως με αυτή των ΗΠΑ και κατ’ επέκταση απειλούν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη;
Αναλυτικά:
1) Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο των ΗΠΑ, ήτοι της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη. Το 2011 οι ΗΠΑ εξήγαγαν αγαθά αξίας 319 δισ. δολαρίων στην Ευρωζώνη και 463 δισ. δολαρίων στην ευρύτερη ΕΕ.
2) Η Ευρωπαϊκή Ένωση των “27″ έχει ΑΕΠ αξίας άνω των 12,629 τρις ευρώ, γεγονός που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την καθιστά τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Για την ακρίβεια παράγει το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ελέγχει το 10% των αποδόσεων του δείκτη S&P500.
3) Η Ευρωζώνη βρίσκεται δέσμια της ύφεσης από το δεύτερο τρίμηνο του 2012, οπότε και το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 0,2%. Οι προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκαν στις 25 Φεβρουαρίου κάνουν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,3% στην Ευρωζώνη, κατά το τρέχον έτος, 2013.
4) Ο ισχυρός πυρήνας της Ευρώπης χάνει σταδιακά την αίγλη και την οικονομική ισχύ του. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται ήδη σε ύφεση, ενώ ακόμη και η Γερμανία έχει ήδη αρχίσει να γεύεται τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβράδυνσης της οικονομίας της.
5) Το αβέβαιο εκλογικό αποτέλεσμα της Ιταλίας πράγματι προκαλεί νέους κραδασμούς στις αγορές, πυροδοτώντας μεγαλύτερες ανησυχίες για το μέλλον της ίδιας της χώρας, αλλά και για το μέλλον της Ευρώπης στο σύνολό της. Μεγάλες ανησυχίες εγείρονται για τη δυναμική και τη βιωσιμότητα του ιταλικού χρέους το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά το ελληνικό. Το ελληνικό δημόσιο χρέος παραμένει στην κορυφή παρά την αναδιάρθρωση  (PSI) και την επαναγορά ομολόγων (buyback) που έλαβαν χώρα εντός του 2012.
6) Η Γαλλία βιώνει ολοένα και πιο δύσκολες στιγμές. Το χρέος της ξεπερνά το 82% του ΑΕΠ. Η Γαλλία είναι η χώρα που έχει τη μεγαλύτερη έκθεση σε ιταλικό χρέος, ήτοι πάνω από 50 δισ. δολάρια. Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande σίγουρα δεν ικανοποιήθηκε με το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης. Το άρθρο επισημαίνει, επίσης, ότι και οι αμερικανικές τράπεζες έχουν κάποια “μέτρια έκθεση” στο ιταλικό χρέος.
7) Δύσκολες μέρες όμως βιώνει και η Βρετανία που έχασε την άριστη αξιολόγηση ΑΑΑ από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. H βρετανική στερλίνα μετρά απώλειες πάνω από 6% από τις αρχές του 2013. “Η Ευρώπη στο σύνολό της βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η κρίση χρέους απέχει πολύ από το να τελειώσει…”, σημειώνεται στο εν λόγω δημοσίευμα.
Και τονίζεται: Η Ευρώπη βυθίζεται… Το μείζον ερώτημα που τίθεται στους επενδυτικούς κύκλους είναι ένα: Πόσο γρήγορα θα παρασύρει στο… βυθό την παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές;
“Ό,τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δε μένει στην Ευρώπη…”. Για το post χρησιμοποιήθηκε ως κείμενο βάσης, στα ελληνικά, σχετικό δημοσίευμα του bankingnews.gr