13 Φεβ 2013

Οι πιστωτές θα βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο λέει η Morgan Stanley

Το φυσικό αέριο της Κύπρου μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό εχέγγυο για την τρόικα ώστε να προχωρήσει τελικά η χρηματοδότηση της Μεγαλονήσου τονίζει σε έκθεση της η Morgan Stanley. Η επενδυτική προειδοποιεί ότι μία "διάσωση" που θα συμπεριλαμβάνει κούρεμα στις.....
τραπεζικές καταθέσεις ή στους κατόχους του κυπριακού χρέους θα φέρει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ευρώπη αφού θα αναβαθμίσει την Κύπρο σε πολύ επικίνδυνη συστημική απειλή. Εξ ου και θεωρεί ότι η λύση της εξωτερικής χρηματοδότησης της Κύπρου με περίπου 10 - 15 δισ ευρώ είναι η πιο πιθανή.
Σύμφωνα με την Morgan Stanley στην υπόθεση της Μεγαλονήσου υπάρχουν τέσσερις βασικοί παράγοντες που διαμορφώνουν τη σχεδιαζόμενη λύση που θα δοθεί.
Πρώτον είναι το πολιτικό. Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική αν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιδρούν στο θέμα της φοροδιαφυγής στο νησί και του ειδικού φορολογικού καθεστώτος έχουν μπροστά τους ένα δίλημμα: να διασώσουν την Κύπρο και την κρατήσουν στη ζώνη του ευρώ, ή να αρνηθούν τη διάσωση και να ρισκάρουν μία έξοδο της Μεγαλονήσου απ' την Ευρωζώνη.
Δεύτερον, το φυσικό αέριο. Η Κύπρος διαθέτει πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan τα έσοδα απ' την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μπορούν να φθάσουν συνολικά το 90% του ΑΕΠ της. Γεγονός που θα μπορούσε να ισχυροποιήσει την οικονομική ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά του νησιού, και θα βοηθούσε σημαντικά στην αποπληρωμή της εξωτερικής βοήθειας που θα λάβει. Ωστόσο αυτά τα έσοδα, σύμφωνα με την Morgan Stanley εξακολουθούν να είναι αβέβαια.
Τρίτος παράγοντας είναι οι τράπεζες. Το stress test που διεξήγαγε η Morgan Stanley στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου δείχνει ότι οι κυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν κάπου 3 δισ ευρώ με 8 δισ ευρώ αφού μετριαστούν παράγοντες όπως ένα κούρεμα στα "subordinated bonds", στα ομόλογα δηλαδή με τις λιγότερες εξασφαλίσεις. Μάλιστα το συγκεκριμένο "κούρεμα" η Morgan Stanley το θεωρεί πιθανό.
Ωστόσο οι αναλυτές της τράπεζας προειδοποιούν πως εάν ένα τέτοιο κούρεμα πάει ακόμα παρακάτω, συμπεριλαμβάνοντας επίσης τα ομόλογα με τις μεγαλύτερες εξασφαλίσεις (senior debt) ή ακόμα και τις ανασφάλιστες καταθέσεις, θα πρόκειται για μέγα λάθος. Και αυτό καθώς εκτιμούν ότι οι πρακτικές συνέπειες θα είναι πολύ ισχυρές, ιδίως καθώς διατηρείται η συνεχιζόμενη αδυναμία ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Γι αυτό και η Morgan Stanley καταλήγει πως η ΕΚΤ αλλά και άλλοι αξιωματούχοι θα αρνηθούν μία τέτοια προσέγγιση αφού θα αναζητούν λύση που δεν θα τροφοδοτεί την πιθανότητα ενός συστημικού κινδύνου που μπορεί να μεταδοθεί ξαφνικά σε όλη τη ζώνη του ευρώ.
Τέλος ο τέταρτος παράγοντας είναι το θέμα των κυπριακών κρατικών ομολόγων. H Morgan Stanley σημειώνει πως μόλις το 20% των ομολόγων θα μπορούσαν να προσφερθούν για αναδιάρθρωση μέσω ενός PSI, ποσοστό ιδιαίτερα μικρό για να φέρει κάποιο αποτέλεσμα. Γι αυτό, καταλήγει η Morgan Stanley, θα επιλεγεί τελικά η λύση της παροχής ενός μακροπρόθεσμου δανείου 10 δισ εως 15 δισ ευρώ κάτω από πολύ αυστηρούς όρους. Προειδοποιεί ωστόσο πως μία συμφωνία δεν θα είναι εύκολη ούτε γρήγορη, αφού οι διαπραγματεύσεις είναι πολύπλοκες.
λυκαβητος