27 Φεβ 2013

Έλεγχος offshore εταιρειών

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

ΠΡΟΣ :

κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Έλεγχος offshore εταιρειών.....



Σε συνέχεια της με αριθμό 062/17-1-2013 επιστολής – καταγγελίας του Δικηγόρου - Διεθνολόγου Γεωργίου Νούλα (και μηνυτή για την χειραγώγηση του δημόσιου χρέους και τον ρόλο των cds σε αυτήν) στον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γεώργιο Σούρλα, η οποία κοινοποιήθηκε στους Οικονομικούς Εισαγγελείς κ.κ. Πεπόνη Γ. και Μουζακίτη Σ. με περιεχόμενο ανάμεσα στα άλλα το αίτημα να ελεγχθούν οι κινήσεις κεφαλαίων μέσω «offshore» εταιρειών από Ελληνικά νομικά και φυσικά πρόσωπα.

Ερωτώνται οι Υπουργοί και καλούνται να καταθέσουν σχετικά έγγραφα ως κατωτέρω:

α. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει προκειμένου να ανοίξει ο φάκελος φοροδιαφυγής μέσω offshore εταιρειών Ελλήνων πολιτών φυσικών και νομικών προσώπων ελληνικών συμφερόντων τα οποία διαφεύγουν της φορολόγησης μέσω της λειτουργίας offshore εταιρειών;



β. Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών για την λειτουργία των εταιρειών αυτών και ειδικότερα τα αποτελέσματα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδος, αλλά και των ελέγχων στο Δήμο Κρανιδίου όπου φέρεται να δραστηριοποιείται από δημοσιεύματα του τύπου πάνω από 200 offshore εταιρείες;



γ. Ζητείται να κατατεθούν με σχετική κλήση προς τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τα στοιχεία που διατηρεί η Τράπεζα της Ελλάδος ως η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας από τα οποία προκύπτουν διακινήσεις χρημάτων από και προς offshore εταιρείες με συμμετοχή κάθε μορφής ως αποδέκτες, παραλήπτες ή αποστολείς ελληνικών φυσικών ή νομικών προσώπων (μέτοχοι, εκπρόσωποι, εντολοδόχοι, λήπτες εμβασμάτων κλπ).

Σε περίπτωση που η Τράπεζα της Ελλάδος αρνηθεί να αποστείλει τα ανωτέρω στοιχεία, να ζητηθεί η συνδρομή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.



Αθήνα 25 Φεβρουαρίου 2013,



Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Νικόλαος Σταυρογιάννης

Γιάννης Κουράκος

Γιώργος Κασαπίδης