12 Μαρ 2013

Όλη η αλήθεια για τα 185 κιλά ασήμι του «κοπή τη πίτα»



Όλη την αλήθεια για τον κοσμηματοπώλη Ζαν Ζμπέιλι, τον κύριο «κοπή τη πίτα», ο οποίος έγινε γνωστός από τα σαρδάμ που κάνει στην τηλεοπτική εκπομπή όπου παρουσιάζει ρολόγια, κοσμήματα και άλλους πολύτιμους λίθους και ..
βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και των τελωνειακών αρχών, όταν επιχείρησε να εξάγει ολόκληρο θησαυρό χωρίς να έχει τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά και φορολογικά έγγραφα αποκαλύπτει το leaks.gr.

Οι Aρχές δέσμευσαν 185 κιλά ασήμι, τα οποία βρέθηκαν σε βαλίτσες του λιβανέζικης καταγωγής κοσμηματοπώλη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με προορισμό τη Βηρυτό.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση δέσμευσης του αεροδρομίου με αριθμό πρωτοκόλλου 1782 στις 9/9/2012, που αποκαλύπτει σήμερα το leaks, το μηχάνημα «x-ray» του αεροδρομίου εντόπισε μέσα σε οκτώ αποσκευές του Ζαν Ζμπέιλι ράβδους από ασήμι μεικτού βάρους 185 κιλών.
Οι αρχές αναζήτησαν τον κοσμηματοπώλη στο σημείο ελέγχου της πτήσης και τον οδήγησαν στο γραφείο του τελωνείου, προκειμένου να του ζητήσουν εξηγήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση δέσμευσης, ο Ζμπέιλι υποστήριξε ότι «οι συγκεκριμένες αποσκευές περιέχουν ασήμι σε ράβδους και έχουν σαν τελικό προορισμό την Κύπρο», ενώ επέδειξε το υπ' Αριθμ. 57/9-9-2012 δελτίο αποστολής της επιχείρησής του με προορισμό την Κύπρο. Όμως όταν του ζητήθηκε το αεροπορικό εισιτήριο για Κύπρο μέσω Βηρυτού, εκείνος ανέφερε ότι θα το εξέδιδε στη Βηρυτό.
Οι άνδρες του τελωνείου του αεροδρομίου και του ΣΔΟΕ είπαν στον Λιβανέζο κοσμηματοπώλη ότι αυτό ήταν παράτυπο. «Κατόπιν, μεταβήκαμε στα γραφεία των αεροπορικών εταιρειών "Lost and found" παρουσία του αντιπροσώπου του και ζυγίσαμε το σύνολο των αποσκευών και βρήκαμε μεικτό βάρος εκατόν ογδόντα πέντε κιλά περίπου (185). Οι αποσκευές αυτές φέρουν λουκέτα κλειδωμένα από τον επιβάτη. Ως εκ τούτου προβήκαμε στην προσωρινή δέσμευση των ανωτέρων αποσκευών».

Τι υποστηρίζει ο κοσμηματοπώλης

Για μία μικρή παρατυπία η οποία οφείλεται στην άγνοιά του κάνει λόγο ο Ζαν Ζμπέιλι. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα έγγραφο το οποίο όφειλε να έχει εκδώσει προκειμένου να έχει το δικαίωμα να μεταφέρει το εμπόρευμά του στην Κύπρο μέσω τρίτης χώρας, κάτι που δεν γνώριζε όπως ισχυρίζεται.
Για το λόγο αυτό οι βαλίτσες με τα 185 κιλά ασήμι δεσμεύθηκαν προσωρινά και δεν κατασχέθηκαν, αφού την επόμενη ημέρα έβγαλε το απαραίτητο έγγραφο, πλήρωσε ένα πρόστιμο περίπου 500 ευρώ και πήρε πίσω τις ασημένιες ράβδους.
Μάλιστα απειλεί με αγωγές όσους τον κατηγόρησαν ως φοροφυγά, ενώ δεν αποκλείει πίσω από την προβολή που πήρε η υπόθεσή του να κρύβονται ανταγωνιστικά συμφέροντα.
http://leaks.gr