27 Μαρ 2013

 Ο Κρούγκμαν προτρέπει την Κύπρο να φύγει από το ευρώ για να σωθεί

KrougmanΣε άρθρο του στους Financial Times, ο βραβευμένος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, υποστηρίζει ότι «Η Κύπρος πρέπει να φύγει από το ευρώ. Θα πονέσει, αλλά μόνον έτσι θα σωθεί», έστω κι αν όπως τονίζει, προηγηθεί μία ιδιαίτερα επώδυνη περίοδος.
Ο οικονομολόγος αναφέρει ότι.....
«Η παραμονή στο ευρώ, συνεπάγεται τεραστίων διαστάσεων σοβαρή πίεση, η οποία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, την ώρα που η Κύπρος προσπαθεί να χτίσει έναν νέο τομέα εξαγωγών. Η αποχώρηση από το ευρώ και η απελευθέρωση του νέου νομίσματος θα “εκτόξευε” αυτήν την προσπάθεια».
Μάλιστα ο κ. Κρούγκμαν επισημαίνει ότι αν ρίξει κανείς μια ματιά στο εμπορικό προφίλ της Κύπρου, θα διαπιστώσει πόση ζημιά θα υποστεί η χώρα.
«Πρόκειται για μια πολύ ανοικτή οικονομία, με δύο βασικούς τομείς εξαγωγών: Τις τραπεζικές υπηρεσίες και τον τουρισμό. Ο ένας από τους δύο μόλις εξαφανίστηκε. Αυτό θα οδηγούσε από μόνο του σε τεράστια ύφεση», οβραβευμένος οικονομολόγος υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι «Κερασάκι στην τούρτα, είναι η τρόικα, η οποία απαιτεί νέα λιτότητα, αν και η χώρα είχε σκληρά ισοζύγια. Δεν θα εκπλαγώ εάν δω μία μείωση της τάξεως του 20% του πραγματικού ΑΕΠ»
 http://ysterografa.gr