10 Μαρ 2013

«Οι Έλληνες γεννιούνται με μία μπάλα στα πόδια»!

Για το παιχνίδι της Εθνικής με Βοσνία (22/3), αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο μίλησε ο Φερνάντο Σάντος, τονίζοντας πως υπάρχει πολύ ταλέντο στη χώρα μας. Τι είπε για «Τόρο», Νίνη, Φετφατζίδη, Μανωλά.

Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε πως το ματς με τους Βόσνιους δεν είναι «τελικός» για τη...
«Γαλανόλευκη», καθώς υπάρχουν ακόμα πέντε που έχει να δώσει, ενώ επισήμανε πως είναι μονόδρομος για τους ελληνικούς συλλόγους η στροφή στους Έλληνες παίκτες. «Στάσιμοι οι Νίνης και Φετφατζίδης...», «Έπρεπε να φύγει νωρίτερα ο Τοροσίδης», δήλωσε μεταξύ άλλων στη «Real».

Διαβάστε τα σημαντικότερα αποσπάσματα όσων είπε ο Σάντος:

Για το αν είναι «τελικός» το παιχνίδι με τη Βοσνία: «Δεν πρέπει να δίνουμε τίτλο τελικού σε αυτό το ματς, γιατί υπάρχουν άλλα πέντε παιχνίδια μετά. Πραγματικά πιστεύω ότι θα πάρουμε θετικό αποτέλεσμα. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικός αγώνας. Από την έκβαση του θα φανεί κατά πάσα πιθανότητα σε ποιες θέσεις θα τερματίσουν οι ομάδες».

Για την έλλειψη ανταγωνισμού στη Σούπερ Λιγκ: «Ο ανταγωνισμός βελτιώνει τις ομάδες και τους παίκτες. Χωρίς ανταγωνισμό μένουν στάσιμοι οι παίκτες και ζημιώνεται η Εθνική. Πρέπει να σημειώσω όμως ότι η Εθνική έχει την ιδιαιτερότητα οι παίκτες να είναι καλύτεροι μαζί της απ' ό,τι είναι στους συλλόγους».

Για το μέλλον του: «Όποιος με γνωρίζει έστω και στο ελάχιστον, αυτή τη στιγμή είμαι 200% στην Εθνική, όχι μόνο την Ανδρών, αλλά και στις άλλες. Θα ήθελα να τελειώσουμε με αυτό. Το 2014, μετά τη Βραζιλία, θα το δούμε. Όλα είναι αναπάντεχα».

Για το αν η λύση για τους ελληνικούς συλλόγους είναι οι Έλληνες παίκτες: «Είναι μονόδρομος. Για να υπάρχει αποτέλεσμα σε 2-3 χρόνια, πρέπει να υπάρχει και ποιότητα στην προπόνηση, ώστε να αντεπεξέλθει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό που βιώνουμε τώρα δεν είναι το καλύτερο. Βλέπουμε παίκτες που φαίνεται ότι έχουν την ποιότητα να παίξουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά ουσιαστικά δεν είναι έτοιμοι και τους έχουμε πετάξει στα βαθιά νωρίς, περιμένοντας να δούμε αν μπορούν να κολυμπήσουν μόνοι τους».

Για το αν υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα: «Ο Έλληνας έχει ταλέντο και ποιότητα. Γεννιέται με μία μπάλα στα πόδια. Έχει πάθος. Πρέπει όμως να μάθει να παίζει σωστό ποδόσφαιρο. Είναι ομαδικό, όχι ατομικό σπορ. Όπως σε έναν πόλεμο. Χρειάζεται στρατηγική το ποδόσφαιρο. Υπάρχουν παίκτες με ποιότητα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι έτοιμοι για την Εθνική».

Για τους Βλαχοδήμο και Κάτσε: «Δεν έχουν αυτή τη στιγμή την υπόσταση να παίξουν στην Εθνική ομάδα. Μιλάμε για την Εθνική Ανδρών».

Για τον Μανωλά: «Είναι διαφορετική περίπτωση. Έχει αρχίσει τη διαδικασία να είναι μέλος της Εθνικής. Υπάρχουν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, οι οποίοι είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ίσως όχι για την Μπαρτσελόνα, αλλά είναι σε υψηλό επίπεδο. Ο Βλαχοδήμος και ο Κάτσε δεν είναι έτοιμοι αυτή τη στιγμή. Δείχνουν ποιότητα, υπάρχει προοπτική. Κάτι ανάλογο ισχύει και για άλλους, όπως ο Μαυρίας και ο Ταχτσίδης».

Για τον Φετφατζίδη: «Όταν με ρωτάνε γιατί δεν παίζει ο Φετφατζίδης, τους ρωτάω κι εγώ: “Γιατί παίζει στον Ολυμπιακό;” Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όπως ο Νίνης. Παίκτες με πολύ ταλέντο, που δεν έχουν την εξέλιξη που θα έπρεπε. Είναι στάσιμοι αυτή τη «Είναι ξεκάθαρο ότι χτίζεται για να διεκδικήσει σοβαρά το πρωτάθλημα του χρόνου. Έχει σταθερότητα και οικονομική ευρωστία, κάτι ποστιγμή. Ευτυχώς είναι ακόμα μικροί. Δεν λέω ότι δεν είναι μέλη της Εθνικής».Για την προσπάθεια στον νέο ΠΑΟΚ: υ είναι σημαντικό. Μακάρι να γίνει το ίδιο και σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, γιατί έτσι βελτιώνεται το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τον Τοροσίδη και τον Καραγκούνη: «Ο Καραγκούνης είναι... το ποδόσφαιρο. Ζει για το ποδόσφαιρο. Όταν περιμένεις ότι θα γονατίσει, με το πάθος του ξεπερνάει κάθε αντιξοότητα. Παραμένει σημαντικός για την Εθνική ομάδα. Ο Τοροσίδης χωρίς να θέλω να παρερμηνευτώ, θα ήταν καλύτερα να φύγει νωρίτερα,. Είναι επαγγελματίας, δουλεύει, αλλά ίσως δεν είχε τη φιλοσοφία να δει ως που μπορεί να φτάσει. Κατά την άποψή μου είναι παίκτης που είχε όλα τα εχέγγυα για να φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο. Σίγουρα θα βελτιωθεί στη Ρόμα».

Για τους Σαλίνο και Μασάντο: «Ο Σαλίνο είναι πολύ μαχητικός παίκτης, αρκετά καλός τακτικά. Είναι επαγγελματίας, δουλεύει να βελτιωθεί. Ο Μασάντο είναι... προϊόν των σχολών της Πόρτο κι αυτό από μόνο του είναι παράσημο. Αν υπάρχει υπομονή στο πρόσωπό του και όχι γρήγορες αποδοκιμασίες και υψηλές προσδοκίες, θα βοηθήσει πολύ».

πηγή: gazzetta.gr