25 Μαρ 2013

Πως θα εκδικηθεί ο Πούτιν το "κούρεμα"

Έτοιμη η λύση, βρίσκεται στα χέρια του Ρώσου προέδρου και εξαρτάται αν θα την ενεργοποιήσει
Παρά τις απειλές της Μόσχας προς τη Λευκωσία ότι πιθανό haircut στις καταθέσεις που είχαν μεταφέρει οι Ρώσοι στη Ρωσία -θεωρώντας ότι «ακουμπούν» τα ...
χρήματά τους σε ένα ασφαλές λιμάνι- θα επιδεινώσει τις πολιτικο-διπλωματικές σχέσεις της Ρωσίας με την Κύπρο, το Eurogroup προχώρησε στην επιβολή τέλους στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Και μάλιστα, το «κούρεμα» αυτό αναμένεται να φτάσει το 30% του συνόλου της κατάθεσης, ενώ η αρχική απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου προέβλεπε «haircut» σε ποσοστό 9,9%.
Σήμερα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της Κύπρου με αντάλλαγμα το «κούρεμα» των υψηλών καταθέσεων που ξεπερνούν το 40%, η ρωσική ηγεσία αντέδρασε.
Αρχικώς ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η κλοπή συνεχίζεται και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να γίνει αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που έδωσε το 2012 η Μόσχα στη Λευκωσία, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιδεινωθούν οι όροι δανεισμού της κυπριακής πλευράς.
http://www.parapolitika.gr