Αντίμετρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πρωτοφανή οικονομική και οσονούπω πολιτική κρίση στην Κύπρο αναζητά η ελληνική κυβέρνηση καθώς, εμφανώς, οι εξελίξεις στη μεγαλόνησο κρύβουν σειρά κινδύνων για την ούτως ή άλλως ασταθή ελληνική οικονομία.
Το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου είναι....
στην Κύπρο αλλά και στις παρενέργειές της στην Ελλάδα καθώς ήδη από σήμερα το κυβερνητικό επιτελείο θα «μετρήσει» τις πρώτες αντιδράσεις των καταθετών μετά την επαναλειτουργία των (πρώην κυπριακών) τραπεζικών καταστημάτων στη χώρα. Παρά το γεγονός ότι με τη μεταβίβασή τους στην Τράπεζα Πειραιώς το σύνολο των καταθέσεων, και όχι μόνον μέχρι τις 100.000 ευρώ, είναι διασφαλισμένες, η συμπεριφορά των καταθετών συνολικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κρίνει πολλά. Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Επιτροπής προκαλούν εύλογο προβληματισμό ενώ εκκρεμεί και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.
Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, χθες, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους και για τις οικονομικές – πέραν των τραπεζικών – συνέπειες της κρίσης.
Παρά την εκτίμηση του Γιάννη Στουρνάρα ότι οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης θα είναι μικρές και ελεγχόμενες, συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δεν έκρυβαν εχθές, ότι το μέγεθος των οικονομικών απωλειών για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο είναι, επί του παρόντος, άγνωστο. Και τούτο διότι, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ύψος των καταθέσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που θα «κουρευτούν» ενώ άγνωστες είναι και οι απώλειες από την πτώση της ζήτησης που αναμένεται να υπάρξει στην κυπριακή αγορά επηρεάζοντας άμεσα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εξαγωγικά.
Επιπλέον στοιχείο προβληματισμού αποτελεί η κινητικότητα που καταγράφεται στο γεωπολιτικό πεδίο καθώς εμφανώς Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε θέση αδυναμίας, αντιθέτως η Τουρκία κλείνει μέτωπα με το Ισραήλ ενώ σύμμαχοι των δύο ελληνικών κρατών όπως η Γαλλία και η Ρωσία έλαμψαν δια της απουσίας τους στη διαχείριση του νέου Κυπριακού.
Σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς προετοιμάζεται και για το νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα, κατά τις οποίες θέλει να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο ατυχήματος. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο μοιάζει να διαμορφώνεται ώστε να ικανοποιεί τις αιτιάσεις των πιστωτών, «αγκάθι» παραμένει το ζήτημα του ΕΕΤΗΔΕ στη ΔΕΗ όπου ακόμη αναζητούνται εναλλακτικοί τρόποι είσπραξης. Το πιθανότερο, ωστόσο, παραμένει πώς θα διατηρηθεί και το τρέχον έτος η είσπραξή του μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος  έστω και με μειωμένους συντελεστές επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες.
Για να «κλείσει» η εκκρεμότητα θα απαιτηθεί η συμφωνία των κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη, πιθανά στο πλαίσιο μίας νέας σύσκεψης με τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, και αφού πρώτα κατακάτσει ο κουρνιαχτός από τη Λευκωσία…
matrix24