20 Μαρ 2013

Δύσκολο ( και επικίνδυνο) γεωπολιτικό παιχνίδι στην Αν. Μεσόγειο

Tου  Πέτρου Τρουπιώτη
          Εκτός από παιχνίδι οικονομικής ισχύος και προσπάθεια της Γερμανίας να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος (λογω της οικονομικής της ισχύος) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η σύγκρουση με την Κύπρο που οδηγείται σε επικίνδυνα μονοπάτια  έχει σαφή γεωπολιτικά χαρακτηριστικά. Και αντίστοιχους στόχους.

  Η Κύπρος αυτή την στιγμή αποτελεί ένα είδος « φιλέτου» γεωπολιτικά  το οποίο διεκδικούν αρκετές πλευρές για δικούς τους λόγους η...............
καθεμία.

  Η Γερμάνια προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει την δική της σκληρή οικονομική λογική στην Κύπρο για δυο κυρίως λόγους.

 Ο πρώτος είναι για να δείξει ποιος έχει το πάνω χέρι στην Ευρώπη και για να αποτελέσει η όλη αυτή ιστορία παράδειγμα για όλους τους άλλους και κυρίως τις χώρες του Νότου.

 Ο δεύτερος όμως έχει να κάνει με τα κοιτάσματα φυσικού αέριου και τους μελλοντικούς δρόμους μεταφοράς τους προς την Ευρώπη. Η Ευρώπη αυτή την στιγμή έχει 35 με 38 % έλλειμμα ενεργειακό που καλύπτει από την Ρωσία και άλλες χώρες. Το κόστος γι αυτό είναι πολύ μεγάλο. Η Γερμανία έχει έλθει σε συμφωνία με την Ρωσία για την δημιουργία αγωγού μεταφοράς του Φυσικού αερίου στο έδαφος της με σκοπό να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο ενεργείας για την Ευρώπη.

 Γι αυτό δεν βλέπει με καλό μάτι έναν αντίστοιχο αγωγό στην Κύπρο , με την συνεργασία του Ισραήλ και την συμμέτοχη των Ρώσων, που βεβαίως δεν θα ελέγχει. Θέλει λοιπόν να ελέγξει και αυτήν την διαδρομή.

Πιέζει την Κύπρο, την οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό, βγάζει την όσια από εκεί και έτσι όλα υα κρέμονται από την δική της θέληση για βοήθεια.

  Η Ρωσία από την δική της μεριά, έχει ζωτικά συμφέροντα στην Κύπρο. Εκτός από τα οικονομικά, που είναι πολύ μεγάλα και ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διακινούνται σε Κύπρο και Ρωσία, υπάρχει και το μεγάλο ζήτημα της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Η Συρία, ο μοναδικός της σύμμαχος στην περιοχή, σιγά-σιγά χάνεται Η κατάσταση είναι ασταθής και δεν μπορεί να είναι σίγουρη για την εκεί παρουσία της. Έτσι επιθυμεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την Κύπρο, όμως όχι μόνον στον οικονομικό τομέα αλλά και στον πολιτικό στρατιωτικό. Θέλει άμεσα «αγκυροβόλιο» στην Κύπρο για ανεφοδιασμό του στόλου της. Θέλει να φτιάξει βάση  στο νησί. Και το θέλει όλο και πιο πολύ. Αποτελεί πια ζωτικής σημασίας θέμα για την Μόσχα και την παρουσία της στην περιοχή. Γι αυτό και το πόκερ είναι πολύ σκληρό και τα Ρωσικά ανταλλάγματα για μια βοήθεια οικονομική πολύ μεγάλα.

  Οι ΗΠΑ, προς το παρόν διατηρούν στάση αναμονής αλλά φαίνεται ότι χουν ενοχληθεί από τις εξελίξεις και την Γερμανική πίεση προς την Κύπρο Και αυτό γιατί δεν είναι απίθανο οι εξελίξεις να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που άσχετα με το οικονομικό αποτέλεσμα, αν δηλαδή η Κύπρος θα μείνει στο Ευρώ ή αν θα χρεοκοπήσει η όχι, μπορεί να  την οδηγήσουν με τον ένα η τον άλλο τρόπο στην Ρωσική αγκαλιά, και στον στρατιωτικό τομέα. Και τότε αλλάζουν όλα τα δεδομένα στην περιοχή και η Ρωσική επιρροή αποκτά σάρκα και οστά . Ζήτημα αρκετά επικίνδυνο για την Ουάσιγκτον.

 Το παιχνίδι λοιπόν όχι μόνον αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον αλλά γίνεται και ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Κύπρο αλλά και για την Ελλάδα και για τις σχέσεις στην περιοχή (πχ Αθηνά – Άγκυρα).
 Και χρειαζεται στρατηγική σκέψη , ψυχραιμία και το βλέμμα  λίγο πιο πέρα από το σήμερα…

ptroupiotis@yahoo.gr