Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες μετά την καταψήφιση από το κυπριακό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων . Οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή δημοσιογραφικά πρακτορεία έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές, ενώ...
στις κοινοτικές πρωτεύουσες διεξάγονται ασκήσεις επί χάρτου., λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σενάρια , ακόμα και τα πιο ακραία. Και μπορεί οι αξιωματούχοι της Ευρώπης να προσπαθούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας πως δεν ελλοχεύει συστημικός κίνδυνος από την κυπριακή κρίση, ωστόσο στις κατιδίαν συζητήσεις τους αναγνωρίζουν πως η Μεγαλόνησος μπορεί να εξελιχθεί σε βραδυφλεγή βόμβα, η οποία θα οδηγήσει σε διάσπαση τη Ζώνη του Ευρώ. Ο μεγάλος φόβος των ευρωπαίων ακούει στο όνομα τραπεζικός πανικός. Ήδη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εκροή καταθέσεων τις τελευταίες ημέρες από τις τράπεζες τις ευρω-περιφέρειας.
Οικονομολόγοι αναλυτές και διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο «bank run». Η Societe Generale σε έκθεσή της δεν αποκλείει τη μαζική απόσυρση καταθέσεων και από άλλα τραπεζικά συστήματα, πέραν του κυπριακού. «Ο τραπεζικός πανικός είναι σε μεγάλο βαθμό ένα ψυχολογικό-οικονομικό φαινόμενο. Επομένως, τυχόν λανθασμένη επικοινωνία είτε από την πλευρά της ΕΕ είτε σε εθνικό επίπεδο, θα μπορούσε να εντείνει ή να μετριάσει την κατάσταση», τονίζει η γαλλική τράπεζα.
Την ίδια στιγμή τα ξένα μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως οι κυπριακές αρχές συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εκπόνηση σχεδίων εκτάκτου ανάγκης (που περιλαμβάνουν και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων) για να αντιμετωπίσουν πιθανή μαζική φυγή καταθέσεων όταν ανοίξουν οι τράπεζες.
Το σχέδιο προβλέπει επιβολή ορίων στις καθημερινές αναλήψεις από τραπεζικούς λογαριασμούς, την επιβολή πλαφόν στα χρήματα που μπορούν να αποσυρθούν ηλεκτρονικά από την χώρα, την καθυστέρηση εκκαθάρισης των συναλλαγών, ακόμα και την εισαγωγή συνοριακών ελέγχων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα βγαίνουν από την χώρα ποσά πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Π. Δημητριάδης προέβλεψε πάντως ότι το 10% των καταθέσεων (περί τα 7,5 δισ. ευρώ) μπορεί να φύγει από την χώρα τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των τραπεζών.
http://www.moneypro.gr