18 Μαρ 2013

Τραπεζική κρίση προ των πυλών;

Της Αμαλίας Κάτζου
Αντιμέτωπη με τραπεζική κρίση βρίσκεται εκ νέου η Ευρωζώνη μετά την απρόσμενη απόφαση του Eurogroup να επιβάλει «κούρεμα» στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Οι δείκτες στα χρηματιστήρια σημειώνουν κατακόρυφη πτώση, ενώ....
οι επενδυτές στρέφονται σε «ασφαλή» καταφύγια όπως ο χρυσός και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.
Αναλυτές χαρακτηρίζουν την απόφαση του Εurogroup πολύ χειρότερη και από το χειρισμό της κρίσης της Lehman Brothers, το 2008 και φοβούνται μαζική φυγή των καταθέσεων. Την ίδια στιγμή ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέφερε ότι το κυπριακό πακέτο στήριξης είναι «πιστωτικά αρνητικό» όχι μόνο για τις κυπριακές αλλά για όλες τις τράπεζες στην Ευρωζώνη και κυρίως στην περιφέρεια, όπου βλεπει αυξανόμενο κίνδυνο φυγής καταθέσεων.

Το ευρώ υποχώρησε έως 1,5% στα 1,2901 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 13 Ιανουαρίου 2011. Έναντι του γεν σημείωσε απώλειες έως 2,8%, για να περιοριστούν αργότερα στο 1,8% περίπου και την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 122,36 γεν. Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο σημείωσε απώλειες 1,2%, ενώ στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε έως 1,1%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν τις υψηλότερες απώλειες των δύο τελευταίων εβδομάδων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 να υποχωρεί έως 1,2% ( η μεγαλύτερη πτώση από τις 26 Φεβρουαρίου).

Στο Χονγκ Κονγκ, ο γενικός δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 2% σε χαμηλό τριμήνου, ενώ έντονα αρνητικό κλίμα επικράτησε ακόμα σε Τόκιο (-2,7%), Αυστραλία (2,1%) και Ταϊβάν (1,5%). Ο πανασιατικός δείκτης MSCI Asia Pacific καταγράφει τις υψηλότερες απώλειες από τον Ιούλιο του 2012 (1,8%).

Κλυδωνισμοί καταγράφονται στις αγορές ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου. Το ιταλικό 10ετές, που την περασμένη εβδομάδα είχε ενισχυθεί κατά 10 μονάδες, ενισχύθηκε σήμερα Καθαρά Δευτέρα, κατά 11 μονάδες βάσης (0,11%) στο 4,71% και ο αντίστοιχος ισπανικός τίτλος σημείωσε άνοδο 14 μονάδων στο 5,06%. Στον αντίποδα παρατηρείται στροφή στους γερμανικούς τίτλους, καθώς η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 5 μονάδες βάσης στο -0,005%.
 http://www.moneypro.gr