26 Μαρ 2013
Αποκαλύψεις στην κυπριακή βουλή για τις τράπεζες
Σε αποκαλύψεις προχώρησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Νίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής είπε ότι αγνοήθηκε πρότασή του τον περασμένο Νοέμβριο προς τον πρώην πρόεδρο της Τράπεζας για εξυγίανσης της....
Όπως ανέφερε, απέστειλε άτυπο σημείωμα στον τότε πρόεδρο της τράπεζας, Δημήτρη Συλλούρη, στο οποίο αναφερόταν ότι «πρέπει πρώτα να εξυγιανθεί η ΚΤΚ γιατί απέτυχε και φόρτωσε με υποχρεώσεις τη χώρα». Σημειώνεται ότι ο νυν διοικητής, Πανίκος Δημητριάδης, διορίστηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια.
Ο κ. Κωνσταντίνου υποστήριξε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2009 υπέβαλε εισηγήσεις στον τέως διοικητή της ΚΤΚ, Αθανάσιο Ορφανίδη, για την εποπτεία των τραπεζών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Ρωσία. Ο τότε διοικητής, όπως υποστήριξε ο κ. Κωνσταντίνου, του ανέφερε ότι δεν θα αλλαχθεί το πρόγραμμα εποπτείας του εξωτερικού «για σκοπούς εντυπωσιασμού».
Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι στις 31 Ιουλίου του 2010 ζήτησε, κάθε σύμβουλος του ΔΣ της Κεντρικής, αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα, να ενημερώσουν για τη μετοχική τους συμμετοχή και τα δάνεια που έχουν στις τράπεζες, προσθέτοντας πως: «μας πυροβόλησαν ότι πλήττουμε τον θεσμό».
Ο κ. Κωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι το ΔΣ της ΚΤΚ δεν ενημερωνόταν ούτε για τις αδειοδοτήσεις, ούτε για τις αξιολογήσεις, και σημείωσε ότι τον Σεπτέμβριο του 2011, όταν δόθηκε από τον μηχανισμό ELA (Emergency Liquidity Assistance – Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας) στη Λαϊκή Τράπεζα δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το ΔΣ της τράπεζας ενημερώθηκε 50 μέρες αργότερα.
Ο τέως διοικητής τη ΚΤΚ Αθανάσιος Ορφανίδης από την πλευρά του, σημείωσε ότι το μέλος του ΔΣ της ΚΤΚ, ενέκρινε μόνος του την άντληση ρευστότητας από τον ELA.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΔΣ της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου, δήλωσε ότι εάν δεν γινόταν η θυγατροποίηση των ελλαδικών εργασιών, η Λαϊκή Κύπρου θα γλύτωνε 5 δισ. ευρώ.
Το μέλος του ΔΣ της Λαϊκής, Μάριος Χατζηγιαννάκης, αποκάλυψε πως όταν ζητήθηκε η κρατική στήριξη της τράπεζας από τον ELA ήταν 9,8 δισ. ευρώ, ενώ τώρα είναι 9,4 δισ. Σημείωσε ακόμη ότι η Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας αυξήθηκε τον Μάιο μετά τη στήριξη της Λαϊκής από το κράτος και λόγω των εκλογών στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι το ΔΣ της Λαϊκής, όταν κλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα για να υπογράψει τη συμφωνία για την Ελλάδα, αρνήθηκε να το πράξει. Τη συμφωνία, είπαν, θα την υπογράψει η ΚΤΚ.
Επίσης, υποστήριξε ότι επί Ανδ. Βγενόπουλου δίνονταν, σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε από τα μέλη του σημερινού διοικητικού συμβουλίου, δάνεια χωρίς να ακολουθούνται οι κανονικές πρακτικές.
Πηγή:ΑΜΠΕ