9 Μαρ 2013

ΧΥΤΑ Φυλής :ΑΚΛΟΝΗΤΗ Η «ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ»


Δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΧΥΤΑ Φυλής καταγγέλλεται ότι παραμένουν στην υπηρεσία τους, παρά το γεγονός ότι ο ένας αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις και ο άλλος σοβαρές πειθαρχικές διαδικασίες
Του Ιάσονα Παναγιωτόπουλου
Στην υπηρεσία τους καταγγέλλεται ότι παραμένουν δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΧΥΤΑ Φυλής, παρά το γεγονός ότι....
ο ένας αντιμετώπιζε ποινικές διώξεις -και μάλιστα στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης- και σε βάρος του δεύτερου κινούνται σοβαρές πειθαρχικές διαδικασίες που θα έπρεπε βάσει του νόμου να τον έχουν οδηγήσει σε αυτοδίκαιη αργία.


Η υπόθεση ήρθε στο φως στις 8 Ιανουαρίου του 2013, όταν έφτασε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγγραφη ανώνυμη καταγγελία εργαζόμενου που υπογράφει ως «ένας τρομοκρατημένος και διωκόμενος από τη “Μαφία των Σκουπιδιών” του Γ. Σγουρού στον ΕΔΣΝΑ» και απευθύνεται προς κάθε αρμόδια δημόσια και δικαστική αρχή. Στην καταγγελία ζητείται η διενέργεια έρευνας εις βάρος των δύο συγκεκριμένων υπαλλήλων.

Στην περίπτωση του πρώτου υπαλλήλου, η σύλληψή του και η παραπομπή του σε δίκη το 2011 για την υπόθεση του «συνδικάτου του εγκλήματος» με τις κατηγορίες μεταξύ άλλων για «εγκληματική οργάνωση», «εκβίαση» , «απάτη» κ.ά. θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες και να απομακρυνθεί ο εργαζόμενος από τη θέση του. Παρ” όλα αυτά ο συγκεκριμένος εργαζόμενος του ΕΔΣΝΑ, που πριν από τη σύλληψή του ήταν οδηγός, αντί να απομακρυνθεί από την υπηρεσία του, αναβαθμίστηκε σε υψηλότατη θέση στον ΧΥΤΑ Φυλής. Μάλιστα ήταν ο άνθρωπος που είχε τοποθετηθεί από τον κ. Σγουρό στην είσοδο των γραφείων του ΕΔΣΝΑ κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών για την κατασκευή των τεσσάρων νέων εργοστασίων απορριμμάτων και έκανε «face control», απαγορεύοντας την είσοδο στους εργαζόμενους που πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία.

Στην περίπτωση του δεύτερου, κορυφαίου στελέχους στη διαχείριση και λειτουργία της χωματερής σήμερα, εκκρεμεί πειθαρχική διαδικασία που αφορά τον έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης, κάτι που όπως προβλέπει ο νέος δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας στον Ν. 4093/2012 οδηγεί τον εργαζόμενο σε αυτοδίκαιη αργία. Ωστόσο, μέχρι χθες το βράδυ ο συγκεκριμένος υπάλληλος παρέμενε στη θέση του.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε κοινοποιήσει την καταγγελία στην Περιφέρεια Αττικής μέσω του εμπιστευτικού πρωτοκόλλου (3/18-1-2013) καλώντας τον περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ Γ. Σγουρό να διερευνήσει τη συγκεκριμένη καταγγελία. Το ζήτημα των δύο υπαλλήλων μεταφέρθηκε δύο φορές στην αρμόδια εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ (η τελευταία ήταν πριν από περίπου 20 μέρες), ωστόσο ποτέ δεν συζητήθηκε. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ καταγγέλλει πως «κάθε φορά που εισάγει το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου σταματά η ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, πέφτει “μαύρο σκοτάδι” και πετάει την μπάλα στην εξέδρα». Αντίστοιχες καταγγελίες για διακοπή της μετάδοσης της συνεδρίασης επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» και ο Α. Βαρελάς, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΔΣΝΑ και αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Ο ίδιος δήλωσε πως απέχει από τις συνεδριάσεις εδώ και πάνω από ένα μήνα λόγω φόρτου εργασίας στον δήμο.

Ο κ. Βαρελάς, στον οποίο έφτασε η συγκεκριμένη καταγγελία, κατέθεσε ερώτηση προς την αρμόδια Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του ΕΔΣΝΑ στις 17-1-2013, την οποία ενημερώνει για την καταγγελία και την καλεί να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η μη εφαρμογή του νόμου βαρύνει και την αιρετή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (τον πρόεδρο και τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής)». Στην «Εφ.Συν.» δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση, ενώ τόνισε πως «αν δεν πάρω απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία, θα κινηθώ για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου καθώς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών».

Οι εσωτερικές υπηρεσίες, που είναι αρμόδιες για την παραπομπή εργαζομένων σε πειθαρχικές διαδικασίες και κατά συνέπεια σε αυτοδίκαιη αργία, φαίνεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση εξαντλούν κάθε προθεσμία για να εκδώσουν σχετική εντολή, παρά το γεγονός ότι είναι ενήμερες εδώ και 45 μέρες. Αντιθέτως, μόλις χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός ανακοίνωσε πως τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία δύο υπάλληλοι για υπόθεση «παθητικής δωροδοκίας και εκβίασης» και παραπέμπονται στο πειθαρχικό άλλοι τρεις υπάλληλοι για το παράπτωμα της «χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάξιας για υπάλληλο διαγωγής, εντός ή εκτός υπηρεσίας». Η περιφέρεια Αττικής αρνήθηκε να απαντήσει για τις καταγγελίες που αφορούν τους δύο υψηλόβαθμους υπαλλήλους του ΧΥΤΑ Φυλής.

http://www.efsyn.gr/?p=29530