5 Μαρ 2013

Κων/πολη: Δύο ατάκες του Αντώνη Σαμαρά με ενδιαφέρον…

Εάν διαβάσει κανείς προσεκτικά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ξεχωρίζει δυο-τρία σημεία με προφανές ενδιαφέρον, ενώ θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι χρήζουν περαιτέρω διευκρίνισης.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την επιθυμία της Αθήνας για ...
τη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και πρόσθεσε: «Είναι, επίσης, συμβολική ημέρα γιατί η υπογραφή αυτών των συμφωνιών – η ικανότητα, δηλαδή, Ελλήνων και Τούρκων να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι και να συνεννοηθούμε – δείχνει ένα δρόμο».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό ζητάει και ο Ερντογάν, να συζητήσουμε και έκανε μάλιστα αναφορά για δημιουργία κατάστασης «win-win», δηλαδή αμοιβαία επωφελή στα θέματα που διχάζουν τις δυο χώρες. Συμφωνήσαμε να εμπλακούμε σε διάλογο; Μήπως να μας έλεγαν λίγο περισσότερα;

Λίγο αργότερα ανέφερε τα ακόλουθα: «Πιστεύω ότι, ο χρυσούς κανών, ο χρυσός κανόνας, αυτής της προσπάθειας είναι ο αλληλοσεβασμός, το Διεθνές Δίκαιο και η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας. Χωρίς αυτά, όποια προσπάθεια και αν κάνουμε μία τέτοια προσπάθεια θα ήταν θνησιγενής».
ΕΡΩΤΗΣΗ: Όταν αναφέρεται με αυτό τον τρόπο η υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας (μαζί με τα περί αλληλοσεβασμού και διεθνούς δικαίου), να θεωρήσουμε ότι ο πρωθυπουργός είχε συναίσθηση ότι ακριβώς αυτό θα επικαλεστεί, θα ισχυριστεί η Τουρκία; Ότι δηλαδή, αυτό που κάνει είναι «προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας», αφού θεωρεί ότι συγκεκριμένα τμήματα της ΑΟΖ που η Ελλάδα θεωρεί δική της, ανήκουν στην ίδια; Τη νομιμοποιούμε δηλαδή στη χρήση του στρατιωτικού εργαλείου, που είναι μία από τις μεθόδους προάσπισης; Μήπως και αυτό μας οδηγεί στον διάλογο, ή κάνουμε λάθος;
Είναι προφανές, ότι εάν δεν πρόκειται για «κακές ιδέες» των συμβούλων του πρωθυπουργού, ή λάθη του ιδίου, τότε έχουν κάποια ιδιαίτερη σημασία, αφού στη διπλωματία, ένα κόμμα μπορεί να αλλάξει ολόκληρο το νόημα. Κατά συνέπεια, αναμένουμε διευκρινίσεις και όχι μόνο εμείς εν Ελλάδι. Πολλές χώρες θα ενδιαφερθούν για να δοθούν οι κατάλληλες ερμηνείες.
 http://www.defence-point.gr