13 Μαρ 2013

Ο ισοβίτης συνεργάτης του Παπαγεωργόπουλου πληρώνεται ακόμα!

Εξακολουθούν να πληρώνονται μέσα από τη φυλακή οι συνεργάτεςτου πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, παρά τις ποινές φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν από τη δικαιοσύνη. Ο Παναγιώτης Σαξώνης και ο Γιώργος Γκαϊδατζής λαμβάνουν μέσα από τη φυλακή το 50% του μισθού τους και δεν υπάρχει απόφαση .....
απόλυσής τους από τα πειθαρχικά συμβούλια. Ο μεν Σαξώνης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και εννέα χρόνια κάθειρξη και ο δε Γκαϊδατζης δέκα χρόνια κάθειρξη με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θωμά Ψαρρά, οι δύο υπάλληλοι τελούν σε αργία, κάτι που σημαίνει ότι συνεχίζουν να πληρώνονται βάση του νόμου. Μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Ψαρράς επικρίνει σε έντονο ύφος τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία δεν έχουν ασχοληθεί με τις συγκεκριμένες υποθέσεις «την ώρα που μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε απολύσεις», προκείμενου να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος του δήμου. Ο κ. Ψαρράς επιβεβαιώνει πως οι δύο υπάλληλοι του δήμου βρίσκονται στη μισθοδοσία της δημοτικής αρχής και ότι μέχρι να συνεδριάσει το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο ο Παναγιώτης Σαξώνης που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, θα παίρνει το μισό μισθό του μέσα στη φυλακή.
Στην υπόθεση Παπαγεωργόπουλου ο Παναγιώτης Σαξώνης ήταν ο μοναδικός εκ των κατηγορουμένων ο οποίος ομολόγησε τη συμμετοχή του στην υπεξαίρεση. Από τη θέση του ταμία όπου βρισκόταν διευκόλυνε στην υπεξαίρεση και, επίσης καταδικάστηκε για πλαστογραφία κατ΄ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών Δημοσίου και ξέπλυμα χρήματος. Όλο το διάστημα που διήρκησαν οι ανακρίσεις και μετά την σχετική ΕΔΕ ο Σαξώνης είχε τεθεί σε αργία.
Η περίπτωση του πρώην διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Γιώργου Γκαϊδατζή είναι διαφορετική. Όσο διάστημα μεσολάβησε μέχρι την καταδικαστική απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, ήταν εν ενεργεία υπάλληλος του δήμου. Επειδή δεν συγκαλούνταν τα πειθαρχικά συμβούλια είχε δοθεί από την υπηρεσία… μια ενδιάμεση λύση. Είχε αναγκαστεί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Όταν επιβλήθηκε η ποινή από τη δικαιοσύνη τέθηκε σε αναγκαστική αργία, απ’ όπου όμως θα συνεχίσει να λαμβάνει το μισό του μισθού του.
Πρόβλημα με τα πειθαρχικά
«Φρένο» στην απομάκρυνση των επίορκων υπαλλήλων βάζουν τα πειθαρχικά συμβούλια των δημοσίων υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται φαινόμενα όπως το παραπάνω, δηλαδή ενώ η δικαιοσύνη να έχει αποφανθεί, οι υπάλληλοι να συνεχίζουν να πληρώνονται από την υπηρεσία τους. Τα πειθαρχικά συμβούλια όχι μόνο δυσκολεύονται να βγάζουν αποφάσεις, αλλά το τελευταίο διάστημα δεν συνεδριάζουν καν. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει γίνει αντιληπτό από την Τρόικα και γι’ αυτό τον λόγο απορρίπτει τους ισχυρισμούς του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη ότι θα προχωρήσει άμεσα σε απομάκρυνση δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Μανιτάκης αδυνατεί να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών για την εφαρμογή των σχεδίων που έχει καταθέσει, κάτι που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Τα πειθαρχικά συμβούλια έχουν επανδρωθεί με δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι αρνούνται να συμμετέχουν σε αυτά. Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογραμμίζουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να μη παίρνουν μέρος σε πειθαρχικά συμβούλια λόγω φόρτου εργασίας. Αν πραγματοποιήσουν όσα λένε, τότε θα υπάρξει επιπλέον χάσιμο χρόνου στις αποφάσεις των συγκεκριμένων συμβουλίων και άρα θαμετατοπιστούν για αργότερα οι απομακρύνσεις των επίορκων, δεδομένου ότι ένας υπάλληλος απολύεται μετά από απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου. Έτσι, ο κ. Μανιτάκης βρίσκεται σε δύσκολη θέση, αφού ακόμα και αν εντοπιστούν οι υποθέσεις επίορκων που εξακολουθούν να εργάζονται ή να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους, θα είναι δύσκολο να απολυθούν αφού δεν έχει λυθεί το θέμα της λειτουργίας των συμβουλίων.Πηγή: protothema.gr