21 Μαρ 2013

Eπικινδυνοι.....Σαχινίδης: Τώρα πλέον οι πολίτες της Ευρωζώνης ξέρουν ότι οι καταθέσεις σε τράπεζες είναι υψηλού ρίσκου!...



Aπόσπασμα από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπής Οικονομικών και Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις... αποφάσεις στην Κύπρο:

(...)Αργότερα όταν η κρίση επεκτάθηκε πέραν της Ελλάδας, τότε ...υιοθετήθηκε η αντίληψη ότι το πρόβλημα είναι πρωτίστως πρόβλημα χρέους και οδήγησε στη λήψη απόφασης για ενίσχυση χωρών υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

Η παροχή της χρηματοδοτικής ενίσχυσης ήταν περιορισμένη ως προς το μέγεθος...



...επιβάλλοντας προγράμματα ταχείας δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνθήκες προϋπάρχουσας ύφεσης.

Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικά βήματα για να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της, ειδικά στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, αποφεύγει να ενεργοποιήσει τις αποφάσεις αυτές. Αναφέρομαι για παράδειγμα στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω κεφαλαίων του ESM.

Ανάλογη στάση επέδειξε και στην πρόσφατη απόφαση για την εφ΄απαξ φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο. Βέβαια με την απόφαση αυτή δημιουργείται ένα ιστορικό προηγούμενο. Για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια υπόκεινται σε φορολόγηση όλες οι καταθέσεις, ακόμη και οι ασφαλισμένες, σε όλες τις τράπεζες.

Τώρα πλέον οι πολίτες όλης της ευρωζώνης ξέρουν ότι και οι καταθέσεις σε τράπεζες, αλλά και τα ομόλογα του δημοσίου, είναι υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις! Δηλαδή ανατρέπεται ό, τι θεωρούσαμε ως τώρα ασφαλείς τοποθετήσεις.

Η στάση των πολιτών του νότου και η αντίληψή τους για το ρόλο των τραπεζών θα αλλάξει, ό, τι και να γίνει. Αυτό θα επηρεάσει τη δυνατότητα των οικονομιών να χρηματοδοτούν επενδύσεις, επομένως και την ανάπτυξή τους. Ειδικά αυτών που δεν έχουν ανοικτή συνεχή πρόσβαση σε κεφάλαια, όπως οι χώρες του νότου.Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για να διασωθεί η ευρωζώνη μπορεί να διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για τα μελλοντικά προβλήματα της ευρωζώνης.

Γιατί από εδώ και στο εξής:

Αφού οι τράπεζες των χωρών του νότου θα χρειαστεί να προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για να προσελκύσουν καταθέσεις, αφού οι χώρες του νότου θα δανείζονται ακριβότερα, τελικά και οι επιχειρήσεις των χωρών αυτών θα καταλήξουν να δανείζονται ακριβότερα, άρα θα έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

Επομένως τα πλεονεκτήματα για τις χώρες του νότου από τη συμμετοχή στην ΟΝΕ θα μετριαστούν.
Μακροπρόθεσμα αυτές θα έχουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης έναντι των χωρών που θα δανείζονται φθηνότερα.

Αυτή η ανισορροπία δεν θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στην ευρωζώνη;
Και κάτι ακόμη: Μπορείτε κ. Υπουργέ να μας ενημερώσετε, το σκεπτικό που υπαγόρευσε την άποψη ότι ο εκτεταμένος τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι αφετηρία προβλημάτων και όχι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ή της ΕΕ;

Επίσης ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την απόκτηση των καταστημάτων στην Ελλάδα που διαθέτουν οι κυπριακές τράπεζες; Τέλος, ποιες οι συνέπειες από τις αποφάσεις αυτές για τις Ελληνικές τράπεζες που έχουν παρουσία στην Κύπρο;


psrspolitiki.com