18 Μαρ 2013

Αγώνας δρόμου από Κύπρο για να προλάβει το Eurogroup .

Για τις 20:30 ώρα Ελλάδος ορίστηκε τελικά η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και των εκπροσώπων της τρόικας για τις εξελίξεις γύρω από την Κύπρο, αναφέρει δημοσίευμα του Dow Jones Newswires επικαλούμενο δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων....


Η τηλεδιάσκεψη έρχεται 2 μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για την επιβολή κουρέματος στις κυπριακές καταθέσεις με στόχο την άντληση 5,8 δισ. ευρώ. Η αρχική πρόταση προβλέπει φόρο 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 9,9% για αυτές που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, ο σάλος που προκλήθηκε τόσο στο εσωτερικό της Κύπρου όσο και στις διεθνείς αγορές ανάγκασε την κυπριακή κυβέρνηση να αναθεωρήσει την  αρχική πρόταση και να παρουσιάσει μια νέα, με στόχο τον περιορισμό των ζημιών στους μικροκαταθέτες. Η νέα αυτή πρόταση θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως του Eurogroup πριν τεθεί υπό έγκριση από το κυπριακό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση του θέματος, η νέα αναθεωρημένη πρόταση αναμένεται να είναι έτοιμη από την κυπριακή κυβέρνηση πριν την τηλεδιάσκεψη των 20:30, ενώ σύμφωνα με άλλη πηγή, το Eurogroup περιμένει "σίγουρα" μια καινούργια πρόταση που θα εξασφαλίζει το ίδιο ποσό αλλά μέσα από έναν διαφορετικό, διαβαθμισμένο φορολογικό συντελεστή καταθέσεων.

«Πρέπει να συζητήσουμε την κατάσταση όπως εξελίσσεται στην Κύπρο αλλά αναμένουμε μια νέα πρόταση από τους Κύπριους κατά την τηλεδιάσκεψη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρινίζοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση.

Όπως μεταδίδει το Stockwatch επικαλούμενο πληροφορίες που διέρρευσαν από το Προεδρικό, ευρεία σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19:00 το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών και οικονομικοί παράγοντες του τόπου.

Νωρίτερα, δημοσίευμα του Dow Jones Newswires ανέφερε πως η Κύπρος θα υποβάλει μέσα στην νέα πρόταση για την φορολόγηση των καταθέσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα η Κύπρος θα προτείνει τη φορολόγηση καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 3%, τη φορολόγηση καταθέσεων από το ποσό αυτό μέχρι τις 500.000 ευρώ κατά 10%, και τις υψηλότερες των 500.000 ευρώ καταθέσεις, με 15%.

Υπενθυμίζεται ότι το κυπριακό κοινοβούλιο ανέβαλε (για δεύτερη φορά) για την Τρίτη το απόγευμα στις 18.00 την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ώστε να δώσει περισσότερο χρόνο να εξεταστούν οι τροποποιημένες προτάσεις της κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία κάνει λόγο για φορολόγηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ κατά 6,75% και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ κατά 9,9%.

Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες στην Κύπρο μέχρι την Πέμπτη, όπως ανέφερε αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας στο AFP, εξαιτίας των ανησυχιών για bank run μετά την φορολόγηση των καταθέσεων που συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία διάσωσης της χώρας.
 capital.gr


Πηγή:www.capital.gr