25 Μαρ 2013

Όλα στον αέρα παρά τις αποφάσεις του Eurogroup - Ποιά είναι τα σενάρια για το κούρεμα των καταθέσεων

Εγγυημένα τα ποσά ως 100.000 ευρώ και στις δύο τράπεζες
- Άγνωστο τι θα γίνει με το “κούρεμα” για τα ποσά άνω των 100.000 στην Κύπρου
- Κοντά στο 30% θα είναι το κούρεμα ....αναφέρει ανώτατη κρατική πηγή
- Πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες και ποιο θα είναι το πλαφόν στις μεταφορές κεφαλαίων και στις αναλήψεις

Σύμφωνα με τελευταία ανάρτηση του Guardian, ποσά κατάθεσης που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα υποστούν κούρεμα της τάξεως του 30%, για κάθε επιπλέον ευρώ πέραν του εγγυημένου από την ΕΚΤ αρχικού ποσού των 100.000 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις το κούρεμα των καταθέσεων θα εφαρμοστεί ανά καταθέτη, ως φυσικό πρόσωπο. 

Την συγκεκριμένη πρόβλεψη την έκανε ο προεδρεύων της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της κυπριακής Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας. Μεταξύ άλλων ανέφερε: "Δεν έχω γίνει αποδέκτης ακόμα κάποιας επίσημης ανακοίνωσης, αλλά αυτό το 30% είναι πλέον το ποσοστό που ακούγεται περισσότερο στους διαδρόμους..."

Για όλες τις καταθέσεις λοιπόν ως τις 100.000 ευρώ, τόσο εκείνες που ήταν ως σήμερα στη Λαϊκή και μεταφέρονται στην Κύπρου, όσο και για εκείνες της τραπέζης Κύπρου, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, τα ποσά ως 100.000 ευρώ δεν κουρεύονται.

Παράλληλα το ποσό των 100.000 ευρώ υπολογίζεται ανά φυσικό πρόσωπο. Δηλαδή εάν ένα ζευγάρι έχει λογαριασμούς στην τράπεζα υπολογίζεται ποσό από 100.000 ανά άτομο.
Ταυτόχρονα στην περίπτωση που ένα πρόσωπο έχει κατάθεση (ή καταθέσεις) 200.000 ευρώ, τότε μένει αλώβητο το ποσό μέχρι τις 100.000 και επέρχεται αυτομάτως κούρεμα στο υπόλοιπο ποσό.

Πέραν αυτών των ρυθμίσεων όμως σε όλα τα άλλα βασικά ζητήμα επικρατεί ενα κλίμα αβεβαιότητας και μυστικοπάθειας.
Πολλά βασικά ερωτήματα εξακολουθούν να μην έχουν απαντηθεί ακόμα και τώρα, με ένα από τα βασικότερα να είναι ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό του κουρέματος για τα ποσά άνω των 100.000. Παράλληλα παραμένει άγνωστο πότε θα πραγματοποιηθεί αυτό το κούρεμα, αλλά και το πότε θα είναι διαθέσιμο το υπόλοιπο ποσό μετά το κούρεμα στους καταθέτες.

Με άλλα λόγια, εάν αύριο ανοίξουν οι τράπεζες θα μπορούν οι καταθέτες (έστω πως έχει επέλθει και το κούρεμα) να κάνουν ανάληψη του ποσού τους; Θα συνεχίσει να υπάρχει πλαφόν αναλήψεων; Θα υπάρξει πλαφόν μεταφοράς ποσού;
Είναι χιλιάδες εκείνοι που έχουν ουσιαστικά δεσμευμένα τα χρήματά τους αυτή τη στιγμή στις κυπριακές τράπεζες και δεν γνωρίζουν πότε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην περιουσία τους. Τί προβλέψεις έχουν γίνει σε περίπτωση μαζικής εκροής καταθέσεων και αντιμετώπισης έκρυθμων κοινωνικά καταστάσεων, εφόσον τα χρηματοπιστωτικά καταστήματα στερέψουν από ρευστό;

Έτσι παρά τις εγγυήσεις για τις καταθέσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ, το υπόλοιπο τοπίο παραμένει θολό, καθώς παραμένει ασαφές το τί μέλλει γενέσθαι όταν ανοίξουν οι τράπεζες. Φήμες αναφέρουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων της τάξεως των 10.000 ευρώ ανά μήνα, όπως επίσης άγνωστο παραμένει το τί περιορισμοί θα ισχύσουν μόλις ανοίξουν οι τράπεζες όσον αφορά στα καθημερινά ποσά ανάληψης κατ' άτομο. Μέχρι στιγμής, με τις τράπεζες να παραμένουν κλειστές, το πλαφόν έπεσε από τα 260, στα 120 ευρώ ημερησίως.

Τα “νούμερα” ωστόσο λένε κάποιοι δεν βγαίνουν. Ένα από τα φλέγοντα ζητήματα είναι οτι το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαϊκή Τράπεζα στον ELA μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου και έτσι η τράπεζα αποκτά μεγαλύτερο πρόβλημα. Ως χρέος μπορεί προσωρινά να παγώνει, μπορεί η ΕΚΤ να λέει ότι θα διασφαλιστεί η ρευστότητα της τράπεζας, όμως πολλοί βάζουν μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον και για την ανάγκη ενός νέου κουρέματος.

Σε κάθε περίπτωση, τα χείλη των ιθυνόντων τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Μεγαλόνησο προς το παρόν παραμένουν ερμητικά κλειστά, επιτείνοντας το κλίμα αμφιβολίας, αβεβαιότητας και άγχους σε ολόκληρη την σκληρά δοκιμαζόμενη κυπριακή κοινωνία, που σταδιακά θα αρχίσει να μετράει και απολύσεις εργαζομένων, άνθρωποι που είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο το κατά πόσον θα μπορέσουν να ξαναβρούν δουλειά. Σύμφωνα με πολλά ξένα δημοσιεύματα, σταδιακά τα συναισθήματα οργής του πληθυσμού αρχίζουν να αντικαθίστανται από μια γενικευμένη αίσθηση απογοήτευσης...
http://www.newsit.com.cy