18 Μαρ 2013

ΕΛΕΝΑ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΟΥ Η ελληνίδα των hedge funds σε ναυμαχία δισεκατομμυρίων

Η ελληνίδα των hedge funds σε ναυμαχία δισεκατομμυρίων  Σε έναν μήνα περίπου αναμένεται το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να ρίξει την αυλαία στη δικαστική διαμάχη, η οποία έχει εξελιχθεί σε πραγματικό θρίλερ, ανάμεσα στην 54χρονη Ελενα Αμβροσιάδου και τον 55χρονο πρώην σύζυγό της και πρώην συνεργάτη της Μάρτιν Κάουαρντ.......

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση θα λύσει τις διαφορές τους σε ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα του λογισμικού της πανίσχυρης εταιρείας, Ιkos, την οποία δημιούργησαν μαζί το 1991. Πρόκειται, σύμφωνα με το Bloomberg, για το 4ο αποδοτικότερο hedge fund διεθνώς για το 2011, που έχει μάλιστα βραβευτεί το 2009 και το 2010 και με το Eurohedge Award για το καλύτερο αντισταθμιστικό ταμείο στην κατηγορία Αγαθών και Συναλλάγματος.
Η Ελενα Αμβροσιάδου είναι σήμερα η διευθύνουσα σύμβουλος της Ikos, ενώ ο Μάρτιν Κάουαρντ, ως το 2009, οπότε και αποχώρησε παίρνοντας το ποσό των 138 εκατ. λιρών, ήταν επικεφαλής του τομέα επενδύσεων του hedge fund. Η περιουσία του ζευγαριού εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 300 εκατ. στερλίνες, ενώ η κ. Αμβροσιάδου έχει συμπεριληφθεί και στη λίστα της οικονομικής επιθεώρησης Financial News ανάμεσα στις 100 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή.
Τα τελευταία χρόνια οι δύο εν διαστάσει σύζυγοι έχουν καταθέσει πλήθος αγωγών σε 4 χώρες (Αγγλία, Ελλάδα, Μονακό, Κύπρο) με αλληλοκατηγορίες για κατασκοπεία, υποκλοπές και παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής. Αξίζει να αναφερθεί ότι τεράστια ποσά ξοδεύτηκαν σε δικηγόρους και ντετέκτιβ.
Ο Μάρτιν Κάουαρντ και η Ελενα Αμβροσιάδου πριν από το διαζύγιό τους.
Ο Μάρτιν Κάουαρντ και η Ελενα Αμβροσιάδου πριν από το διαζύγιό τους.
Για να γίνει δε αντιληπτό το μέγεθος της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης δίκης στο Λονδίνο, είναι αρκετό να αναφερθεί πως ίσως η απόφαση να αποτελέσει την αρχή για την αλλαγή του νομικού πλαισίου των πνευματικών δικαιωμάτων για λογισμικά εταιρειών που σχετίζονται με υποκλοπές μέσω Διαδικτύου, το οποίο είναι ασαφές στην Ευρώπη.
Η γνωριμία τους
Και όμως όταν οι δυο τους γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '80 ως φοιτητές στην Αγγλία, τίποτα δεν προμήνυε τη θύελλα που θα ακολουθούσε. Οπως δήλωσε ένας κοινός τους φίλος στο Bloomberg «σπάνια συναντάς στον χώρο μας συνιδρυτές μιας επενδυτικής εταιρείας που να είναι παντρεμένοι. Ολοι τούς θεωρούσαν ένα είδος χρυσού ζευγαριού».
Η Ελενα Αμβροσιάδου με την πριγκίπισσα Κέιτ της Βρετανίας σε φιλανθρωπική εκδήλωση.
Η Ελενα Αμβροσιάδου με την πριγκίπισσα Κέιτ της Βρετανίας σε φιλανθρωπική εκδήλωση.
Η Θεσσαλονικιά Ελενα Αμβροσιάδου γεννήθηκε στο Πανόραμα ο πατέρας της ήταν έμπορος και έχει ακόμα μία αδελφή. Η μεγάλη κλίση της στα μαθηματικά και στις θετικές επιστήμες την οδήγησαν στις ΗΠΑ όπου τελείωσε το Λύκειο και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Αγγλία. Σπούδασε χημικός μηχανικός και στη συνέχεια απέκτησε MBA από το Cranfield, ενώ διαθέτει και Msc στην Τεχνολογία και την Ανάπτυξη από το Imperial College του Λονδίνου. Εκείνη την περίοδο ερωτεύτηκε τον Σκοτσέζο Μάρτιν Κάουαρντ, ο οποίος σπούδαζε μαθηματικά στο Κέιμπριτζ. Ο γάμος τους τελέστηκε το 1983. Στην αρχή ο Κάουαρντ εργάστηκε στον τομέα της στατιστικής και ανάλυσης σεισμών για την Principia Mechanica, ενώ η Αμβροσιάδου δούλεψε στην BP, ως μάνατζερ του χημικού κλάδου του ομίλου σε Λονδίνο, Σίδνεϊ και ΗΠΑ. Μάλιστα στα 27 της χρόνια βραβεύτηκε ως το νεότερο ανώτερο στέλεχος της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας. Ο Κάουαρντ εργάστηκε ακόμα για την Goldman Sachs και αργότερα στο Μπαχρέιν για την Investcorp (επενδυτική εταιρεία). Στο Μπαχρέιν τον ακολούθησε και η σύζυγός του, η οποία εργάστηκε για την εταιρεία Kpmg.
Το 1991 η διορατική Ελενα Αμβροσιάδου αποφασίζει να ιδρύσουν, με έδρα το Λονδίνο, τη δική τους εταιρεία η οποία συγκαταλέγεται στα πρώτα hedge funds που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη. Τη βαφτίζει Ikos από την αρχαία ελληνική λέξη «Οίκος». Το 1992, ο Κάουαρντ κατείχε το 10% της Ikos, ενώ το υπόλοιπο 90% ανήκε στην Αμβροσιάδου. Η Ikos χρησιμοποιεί πλήρως αυτοματοποιημένα συστήματα για να κάνει συναλλαγές στις διεθνείς αγορές συναλλαγμάτων. Παράγει δηλαδή τεράστια κέρδη για τους πελάτες της, μέσω του σχεδιασμού εξελιγμένων μαθηματικών μοντέλων χρησιμοποιώντας τα δεδομένα της αγοράς.
Το εντυπωσιακό «Γεράκι της Μάλτας», το οποίο αγοράστηκε έναντι 90 εκατ. ευρώ.
Το εντυπωσιακό «Γεράκι της Μάλτας», το οποίο αγοράστηκε έναντι 90 εκατ. ευρώ.
Το 2004, εκείνη γίνεται η υψηλότερα αμειβόμενη εργαζόμενη γυναίκα στη Βρετανία, με ετήσιες αποδοχές 15, 9 εκατ. στερλινών, ποσό που πληρώνει η ίδια στον εαυτό της. Ως το 2006 η Ikos διαχειριζόταν κεφάλαια ύψους 3,5 δισ. δολαρίων. Το ίδιο έτος η Αμβροσιάδου αποφάσισε να μεταφέρει την έδρα του ομίλου της στην Κύπρο, γιατί εκεί το φορολογικό πλαίσιο ήταν ευνοϊκότερο.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Ενα δικαστικό θρίλερ με πολλά επεισόδια
Κανείς, πέραν ίσως από τους δύο πρώην συζύγους, δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η μεταξύ τους διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τα προσωπικά ή τα επαγγελματικά τους προβλήματα.
Το εσωτερικό του πολυτελούς ιστιοφόρου.
Το εσωτερικό του πολυτελούς ιστιοφόρου.
Ο Κάουαρντ ισχυρίζεται ότι όλα άρχισαν τον Δεκέμβριο του 2008, όταν η Αμβροσιάδου, χωρίς να τον συμβουλευθεί, απέλυσε τη 14μελή ερευνητική ομάδα της Ikos. Εκείνη όμως απαντά πως ο γάμος τους διαλύθηκε αρκετά νωρίτερα, και συγκεκριμένα το 2004.
Στο δικαστήριο του Λονδίνου προσέφυγε ο Κάουαρντ, διεκδικώντας τα πνευματικά δικαιώματα του λογισμικού της Ikos, με κύριο επιχείρημά του ότι εκείνος και η τεχνική του ομάδα το σχεδίασαν.
Εσβησε τα ίχνη του
Από την άλλη οι δικηγόροι της Ikos υποστήριξαν (για το τυπικό η αντιδικία είναι μεταξύ του Κάουαρντ και της εταιρείας «Phaistos» θυγατρικής της Ikos) με στοιχεία πως το λογισμικό δημιουργήθηκε από πολυμελή ομάδα συνεργατών της κυρίας Ελενας Αμβροσιάδου, η οποία άλλωστε ίδρυσε την Ikos. Επίσης στο δικαστήριο υποστηρίχθηκε ότι ο Κάουαρντ έκλεψε το λογισμικό, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι εκείνος προσπάθησε με διάφορες τεχνικές να καλύψει τα ηλεκτρονικά του ίχνη. Μάλιστα Ελενα Αμβροσιάδου είχε δηλώσει παλιότερα: «Η εταιρεία, όπως κάθε άλλη, είναι ιδιοκτήτρια της πνευματικής περιουσίας της, ανεξάρτητα αν οποιοσδήποτε άλλος έχει συνεισφέρει σε αυτή».
Επιπλέον πριν από περίπου έναν μήνα το δικαστήριο στο Λονδίνο είχε δικαιώσει την κ. Αμβροσιάδου, η οποία είχε ασκήσει δίωξη κατά του πρώην συζύγου της με την κατηγορία της παραβίασης της ιδιωτικής της ζωής. Η δικαστική απόφαση επέβαλε αποζημίωση ύψους 50.000 βρετανικών λιρών, συν τα δικαστικά έξοδα, καθώς και περιοριστική εντολή κατά του Μάρτιν Κάουαρντ.
Μετά το τέλος της δίκης η δυναμική επιχειρηματίας ανακοίνωσε ότι το ποσό θα το δωρίσει στα χωριά SOS. Η Ελενα Αμβροσιάδου, όμως, είχε δικαιωθεί και σε πρόσφατο δικαστήριο στην Ελλάδα, όπου εκδικαζόταν η επιμέλεια του 17χρονου γιου τους.
ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ
Οι φίλοι της Ελενας Αμβροσιάδου την περιγράφουν ως έναν ζεστό άνθρωπο με ευαισθησίες. Εργάζεται 16 ώρες την ημέρα και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Λονδίνου, Λεμεσού, Μονακό, Νέας Υόρκης και Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιώντας για τις μετακινήσεις το δικό της λίαρ τζετ. Αγαπά της Τέχνες και λατρεύει την ελληνική αρχαιότητα, ενώ μεταξύ άλλων είναι επίτροπος της Ορχήστρας Φίλων Μουσικής της Οξφόρδης και μέλος του Dean΄s Council του Harvard Kennedy School.
Στηρίζει συχνά το έργο του Ερυθρού Σταυρού και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Χάρη μάλιστα στη δική της χρηματοδότηση, η ομάδα έφτασε στην Αϊτή τον Ιανουάριο του 2010 και διέσωσε έναν νεαρό που επί 11 ημέρες παρέμενε θαμμένος στα συντρίμμια που προκάλεσε ο σεισμός.
Η Ελενα Αμβροσιάδου διατηρεί άριστες σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας αλλά και την πριγκιπική οικογένεια του Μονακό, ενώ έχει τιμηθεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ για την επιχειρηματική της δράση. Το 2009 τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν για άλλη μια φορά επάνω της, όταν εταιρεία συμφερόντων της αγόρασε έναντι 90 εκατ. ευρώ το 88 μέτρων ιστιοφόρο «Γεράκι της Μάλτας» (Maltese Falcon). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα ιστιοφόρα στο κόσμο, το οποίο αποτελεί την ελίτ στην κατηγορία του ενώ έχει κερδίσει και το φημισμένο Trans-Atlantic Cup (ο διάπλους του Ατλαντικού). Η Ελενα Αμβροσιάδου το χρησιμοποιεί λίγες μέρες τον χρόνο, ενώ τον περισσότερο καιρό το σκάφος ναυλώνεται έναντι 350 χιλιάδων λιρών την εβδομάδα.
ΜΑΓΔΑ ΛΙΒΕΡΗ
 http://www.ethnos.gr