15 Απρ 2013

Ποιος είναι ο Γάλλος αγρότης Ολιβιέ ντε Μποάν που θέλει να αγοράσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έναντι 50 εκατ. ευρώ

Η πρώτη «γλυκιά» επένδυση των Γάλλων επί ελληνικού εδάφους βρίσκεται προ των πυλών. Μια γαλλική συνεταιριστική εταιρεία, η Cristal Union, θεωρείται ο επικρατέστερος μνηστήρας για την εξαγορά της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.
Ιδιοκτήτης της είναι ο...
Ολιβιέ ντε Μποάν, ένας παραγωγός ζαχαρότευτλων, ο οποίος είναι πλέον το ακλόνητο φαβορί για την απόκτηση του 82,33% της Βιομηχανίας από την ΑΤΕ Bank.
Οι Γάλλοι προσφέρουν για την εξαγορά της Βιομηχανίας Ζάχαρης 50 εκατ. ευρώ ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν και τις δανειακές υποχρεώσεις της βιομηχανίας που ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ, για τις οποίες φέρονται να έχουν ζητήσει «κούρεμα» κατά 40%.
Ποιος είναι
Γεννημένος το 1967 στη Μάρνη της Γαλλίας ο Ολιβιέ ντε Μποάν βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του Ζακ ντε Μποάν. Οπως ο πατέρας του μετέτρεψε τον συνεταιρισμό παραγωγής της Καμπανίας σε παγκόσμιο παίκτη, έτσι και ο σημερινός διεκδικητής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στοχεύει να δημιουργήσει έναν ισχυρό πόλο στον αγροτοδιατροφικό τομέα στην Ευρώπη.
Ηδη η Cristal Union απορρόφησε τη βιομηχανία Vermandoise και ο ντε Μποάν βρίσκεται τώρα σε αναζήτηση νέων συνεργασιών εντός και εκτός Ευρώπης και ετοιμάζει συμφωνίες στην Ιταλία και στην Αλγερία για τη διάθεση των προϊόντων όπως η στέβια που θεωρείται η ζάχαρη του μέλλοντος.
Ο 46χρονος Γάλλος συνεταιριστής ανέλαβε από νωρίς τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης η οποία διαθέτει περίπου 3.000 στρέμματα γης καλλιεργώντας τεύτλα και δημητριακά. Παράλληλα είναι και κτηνοτρόφος εκτρέφοντας εκατοντάδες βοοειδή.
Ο όμιλός του δημιουργήθηκε το 2000 από τη συνένωση τεσσάρων συνεταιρισμών με σκοπό την ενίσχυση της θέσης τους στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται στη διεθνή αγορά.
Εχει 10 μονάδες παραγωγής, παράγει σε ετήσια βάση 1,1 εκατ. τόνους λευκής ζάχαρης και συνεργάζεται με 6.000 τευτλοπαραγωγούς και απασχολεί 1.500 άτομα προσωπικό.
Ο τζίρος του ομίλου για το έτος 2011-12 ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και συνεργαζόταν ήδη με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αφού παράγουν φασόν ζάχαρη για την ελληνική εταιρεία και προμηθεύει την ελληνική αγορά.
 http://www.iefimerida.gr