26 Απρ 2013

Άγγελος Τσιγκρής: «Το πολυνομοσχέδιο φέρνει τα πάνω-κάτω στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων…»

Με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να ψηφιστεί με διαδικασίες-εξπρές έως την Κυριακή, ο Άγγελος Τσιγκρής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα πάνω-κάτω στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων φέρνουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που θα κατατεθούν απόψε το...
βράδυ στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστούν με διαδικασίες-εξπρές όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ έως την Κυριακή.
Χιλιάδες υπάλληλοι μένουν εκτός Δημοσίου, εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου μένουν εκτός ρυθμίσεων, ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και οι ρυθμίσεις χρεών στις τράπεζες μένουν εκτός πολυνομοσχεδίου.
Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.
Η κυβέρνηση δεν συμπεριλαμβάνει στις ρυθμίσεις με τις 48 δόσεις (ή και τις απεριόριστες για μικρά χρέη έως 5.000 ευρώ ή για οφειλέτες σε πλήρη οικονομική αδυναμία), όσους με συνέπεια τηρούν τις ρυθμίσεις που υπέγραψαν για ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012, με πολύ λιγότερες δόσεις.
Αντιθέτως εντάσσονται στη ρύθμιση όσοι αθέτησαν τη ρύθμιση και είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2012.
Το νομοσχέδιο καθιερώνει επίσης τον πιο βραχύβιο -αλλά και πιο αποδοτικό- φόρο των τελευταίων ετών: περιγράφει το φόρο που θα πληρώσουν για ένα εξάμηνο (έως τέλος του 2013) ιδιοκτήτες ακινήτων.
Παρά τις οριζόντιες «εκπτώσεις» κατά 15% στο πρώην “χαράτσι της ΔΕΗ”, μαζί με το ΦΑΠ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν για φέτος άλλα 2,3 δισ. ευρώ, πέραν των 1,1 δισ. που καλούνται να πληρώσουν για φόρους από το παρελθόν (ΦΑΠ 2010-2012).
Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο επιβάλλει να απολυθούν από φέτος 4.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο ή τους ΟΤΑ (οι μισοί περίπου το καλοκαίρι) και άλλοι 11.000 το 2014.
Συζητήθηκε -αλλά κατόπιν αντιδράσεων αποσύρθηκε- ακόμη και το ανήκουστο να μην επιτραπεί σε εκατοντάδες συμβασιούχους του Δημοσίου να επιστρέψουν  στην εργασία τους, παρά την έκδοση προσωρινής διαταγής από τα δικαστήρια.
H ρύθμιση αφορούσε κυρίως συμβασιούχους του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν παραμείνει στη θέση τους με προσωρινές διαταγές ή αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων, χωρίς να έχει ακόμα αποφασίσει οριστικά το δικαστήριο.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση εάν εντός έξι μηνών δεν είχε εκδικαστεί η ουσία της υπόθεσης, το προσωρινό μέτρο παραμονής στο Δημόσιο δεν θα ίσχυε.
Πρέπει να καταλάβει η κυβέρνηση ότι οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλα βάρη. Αυτό που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα μας είναι μια πολιτική με στόχο την ανάπτυξη, τη δυνατότητά της να σταθεί στα πόδια της μόνη, να ξαναδώσει την ελπίδα στους πολίτες…»
 http://www.thebest.gr