3 Απρ 2013

Το γυναικείο στήθος μεγαλώνει χωρίς επέμβαση

Τα γυναικεία στήθη γίνονται μεγαλύτερα (όχι με επεμβάσεις), τώρα αυτό είναι καλό ή κακό; Ερευνες δείχνουν πως γενικά το σώμα των ανθρώπων αλλάζει συνεχώς και μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες οι άνθρωποι ψηλώνουν και παχαίνουν...


Αυτό φυσικά σημαίνει ότι και το μέγεθος του στήθους μεγαλώνει! Ερευνα που έγινε στη Γερμανία δείχνει πως πριν από 100 χρόνια, ο μέσος όρος ύψους των Γερμανών ήταν 157 εκατοστά και τώρα έχει αυξηθεί στα 165.
Το σχήμα του κορμιού επίσης έχει αλλάξει, ο μέσος τύπος γυναίκας δεν είναι πλέον λεπτή, μικροκαμωμένη ή με καμπύλες όπως πριν από έναν αιώνα, ούτε έχει την σιλουέτα με τη λεπτή μέση όπως η Marilyn Monroe το 1950.

Bigger & bigger

Η μέση και οι γοφοί μεγαλώνουν παρέα με το στήθος. Αλλά γιατί τα γυναικεία στήθη μεγαλώνουν; Οι θωρακικές μετρήσεις αυξάνουν κατ’ αναλογία με το μέσο βάρος. Δεδομένου ότι στο στήθος υπάρχει μεγάλο ποσοστό λιπώδους ιστού, αναπόφευκτα μεγαλώνουν ανάλογα με το προστιθέμενο βάρος στο σώμα. Επίσης τα ορμονικά χάπια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στην εμμηνόπαυση, κάνουν τα στήθη να μεγαλώνουν εξ’ αιτίας της υψηλότερης συγκέντρωσης οιστρογόνων.
Ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί αν ένα μεγάλο γυναικείο στήθος έχει αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει καρκίνο, καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Γιατί όμως το μέσο βάρος του σώματος αυξάνεται; Αν και ο αριθμός των θερμίδων στην καθημερινή μας διατροφή σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες είναι σχετικά σταθερός, η σύνθεση έχει αλλάξει.
Σήμερα καταναλώνουμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό ειδών που είναι ανθυγιεινά, με περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη, σύμφωνα με τον διατροφολόγο, Sven David Mueller.

Ο ρόλος της διατροφής

Η καθημερινή διατροφή μιας γυναίκας πριν από 60 χρόνια περιελάμβανε κατά κύριο λόγο λαχανικά και συνδιασμό υδρογονανθράκων. Και οι άνθρωποι εξασκούνταν περισσότερο στο παρελθόν. Είχαν περισσότερες σπιτικές δουλειές και όταν έβγαιναν περπατούσαν ή πήγαιναν με το ποδήλατο. Η κακή διατροφή και η μειούμενη μετακίνηση προκαλούν τη συνεχιζόμενη αύξηση στις περιφέρειες. Οι δεξαμενές λίπους γύρω από την κοιλιά, ενισχύονται.
Πάντως δεν είναι να το παίρνουμε και τόσο επιπόλαια, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μια πιο παχιά μέση αυξάνει τον κύνδινο εμφάνισης διαβήτη και υψηλότερης αρτηριακής πίεσης.

Το γυναικείο σώμα

1. Το στήθος μεγάλωσε κατά μέσο όρο 2,3 εκατοστά τα τελευταία 15 χρόνια.
1994: 96,4 εκ. – 2009: 98,7 εκ.

2. Το μέγεθος των γοφών έχει αυξηθεί τα τελευταία 15 χρόνια 1,8 εκατοστά.
1994: 101 εκ. – 2009: 102.8 εκ.

3. Το μέγεθος της μέσης έχει αυξηθεί 4,1 εκατοστά.
1994: 80,8 εκ. – 2009: 84,9
Πηγή: kamarinia.gr