11 Απρ 2013

Η γιαγιά ποστάρει!

Χριστίνα Πουλίδου
Μια φίλη μου είπε κάποτε, πως εντόπισε την απιστία του άντρα της, όταν είδε ότι οι κάλτσες του ήταν περίεργα μανταρισμένες», σημείωσε μια επισκέπτρια σε έναν ιστότοπο. Από τη φύση της παρατήρησης καταλαβαίνετε, ότι υπάρχει μια.....
ιδιαιτερότητα στο περιεχόμενο του σχολίου - και έτσι είναι. Πρόκειται για μια καταχώριση που υπάρχει στο κοινωνικό δίκτυο Gransnet, το οποίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην τρίτη ηλικία. Εκεί, θα δείτε να συνυπάρχουν συμβουλές κηπουρικής και διατροφής με ένα τέστ που ελέγχει το επίπεδο της «σχέσης» σας, καθώς και ευρείες συζητήσεις για το «αν επιβάλλεται η σεξουαλική πίστη», για «τα πλεονεκτήματα των μεγάλων οικογενειών», για το αν «τα 30 χρόνια είναι τα νέα 21;» όπου σημειώνεται ότι, παλιά, το ορόσημο των γενεθλίων ήταν τα 18 χρόνια, μετά έγιναν τα 21 και σήμερα όλο και πιο συχνά βλέπεις να γιορτάζονται ιδιαίτερα τα 30. Στο ερώτημα «Διαζύγιο: υπάρχει ακόμη η τάση;», μια επισκέπτρια απάντησε (κρίνοντας απ΄τα παιδιά της και τους φίλους των παιδιών της) ότι όσα παντρεύτηκαν στα 20 βρίσκονται σε φάση διαζυγίου στα 30, ενώ μια άλλη αυτοσυστήθηκε: «παντρεύτηκα στα 29 και χώρισα στα 45. Ο μεγάλος μου γιος παντρεύτηκε στα 29 κι ο μικρός γιος μου στα 21 αποφάσισε αυτός κι ο φίλος του να γίνουν μονογαμικοί». Υπάρχει ακόμη ένα νοσταλγικό σχόλιο για τη Βενετία, αλλά και η μαρτυρία ενός ζευγαριού που αποφάσισε να ζήσει έξι καλοκαιρινές βδομάδες στο καϊκι του.
Το Gransnet είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που ήδη μετρά δύο χρόνια ζωής, η λειτουργία του οποίου χρηματοδοτείται από ένα ίδρυμα που ενισχύει τις «τεχνολογικές εφαρμογές με κοινωνικούς σκοπούς» και το οποίο στη Βρετανία διαφημίζεται ως «μια νέα αυγή της γκρίζας εξουσίας». Η προσέγγιση της τρίτης ηλικίας στο διαδίκτυο είναι ένα θέμα που απασχολεί τους βρετανικούς δημόσιους φορείς, καθώς έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν περί τα 14 εκ. παπούδων και γιαγιάδων, το 47% των οποίων φροντίζουν τα εγγόνια τους σε τακτική βάση. Αυτοί οι άνθρωποι απομονώνονται και περιθωριοποιούνται, είναι η διαπίστωση και το δίκτυο Gransnet δημιουργεί μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που διευκολύνει τη μεταξύ τους επικοινωνία, την ανταλλαγή πληροφοριών, γνώσεων, απόψεων, που τους επιτρέπει να ενημερώνονται σε σημαντικά γεγονότα αλλά και να μαθαίνουν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, να ζητούν και να παρέχουν υποστήριξη, να συμμετέχουν σε φιλανθρωπικές ή εθελοντικές δράσεις, να εκφράζονται.
Οι επισκέπτες του το έχουν αγαπήσει, κατ΄ αναλογία θα λέγαμε πως είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή των ΚΑΠΗ, που όμως εγγενώς χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ έχει δυο βασικές προϋποθέσεις: την κατοχή ενός κομπιούτερ και τη δυνατότητα φυγής προς το ίντερνετ. Στη Βρετανία κάπου 2.5-3 εκ.ανθρώπων είναι ηλικίας άνω των 75 ετών και δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τους το διαδίκτυο. Το Gransnet θεωρείται λοιπόν, ότι λειτουργεί ως κίνητρο προς τους «ψηφιακά αγράμματους» να προσεγγίσουν τον κόσμο του ίντερνετ.
Η διέξοδος των ηλικιωμένων στον κυβερνοχώρο σε ορισμένους ενήλικες προκαλεί ανησυχία. «Ταξιδεύοντας στο ίντερνετ, η μάνα μου μπορεί να υιοθετήσει όλα τα παιδάκια της Νιγηρίας με ένα κλικ», λέει κάποιος, ενώ κάποιος άλλος είδε με ανησυχία ότι η μάνα του χρέωσε το ίδιο προϊόν τέσσερις φορές κατά τη διαδικασία της ηλεκτρονικής της παραγγελίας… Φυσικά, μπορεί να συμβούν και αυτά, όπως θα μπορούσαν να συμβούν και στον πραγματικό κόσμο -  η ανεξαρτησία όμως που παρέχεται μέσω του διαδικτύου, η δυνατότητα της άμεσης επικοινωνίας και της επαφής είναι αξίες ανυπέρβλητες.
Καταληκτικά θα σας πω για τη Γεωργιανή σούπερ-γιαγιά των 75 χρόνων, που έμεινε γνωστή στην ιστορία της Αρμενίας ως «χάκερ»! Κατά μία έννοια ήταν «χάκερ», αφού πριν από δυο χρόνια πετσόκοψε την οπτική ίνα μέσω της οποίας διαχεόταν το διαδίκτυο στη Γεωργία και την Αρμενία, αφήνοντας το 90% των Αρμένιων χρηστών χωρίς ίντερνετ για 12 ώρες και προκαλώντας βλάβες στη Γεωργία και το Αζερμπαϊτζάν! «Ήθελα να κλέψω τον χαλκό», παραδέχθηκε…
 http://www.protagon.gr