18 Απρ 2013

Κερδίζοντας χρόνο...

 Η ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα έδωσε βαθιές ανάσες στην τρικομματική κυβέρνηση του κ. Αντώνη Σαμαρά.

Τα σενάρια κατάρρευσής της δεν επιβεβαιώθηκαν, η φημολογία για πρόωρες εκλογές διαψεύσθηκε και.... άπαντες πλέον αντιλαμβάνονται ότι το επόμενο ορόσημο είναι οι γερμανικές εκλογές του προσεχούς φθινοπώρου.

Ως τότε, εκτός απροόπτου, δεν αναμένονται ανατροπές στο πεδίο της πολιτικής. Ουσιαστικά κερδήθηκαν - με κόστος βεβαίως - περίπου έξι μήνες σχετικής πολιτικής σταθερότητας.

Η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευθεί το χρονικό αυτό διάστημα προκειμένου να βελτιώσει κατά το δυνατόν τη θέση της χώρας, με την ελπίδα να τη βγάλει από το κάδρο της διαρκούς διεθνούς αμφισβήτησης.

Οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, αφού κατάφεραν να ομονοήσουν και να ξεπεράσουν από κοινού το ταμπού των απολύσεων στο Δημόσιο, μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη ευχέρεια μικρότερα θέματα, όπως αυτά του ανασχηματισμού και της αποτελεσματικότερης κυβερνητικής λειτουργίας.

Οσο περνά ο καιρός θα χρειάζεται να ξεπερνούν ολοένα και περισσότερα από τα πολλά ταμπού της χρεοκοπημένης μεταπολίτευσης. Το πρώτο βήμα έγινε. Σε λίγο πιθανώς να χρειασθεί να σπάσει το ταμπού των τραπεζών, να απαιτηθεί δηλαδή προς χάριν της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της ασφάλισης των καταθέσεων η θυσία της ελληνικότητας του τραπεζικού συστήματος.

Και λίγο αργότερα ίσως να χρειασθεί ένας ιστορικός συμβιβασμός με τη γείτονα Τουρκία για τη συνεκμετάλλευση των υποθαλάσσιων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο κ. Σαμαράς, με άλλα λόγια, έχει την ευκαιρία να συγκροτήσει με τη συμφωνία των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων ένα πιο αποδοτικό κυβερνητικό σχήμα, ικανό να συλλέξει περισσότερα έσοδα, να κινητοποιήσει περισσότερους κοινοτικούς αναπτυξιακούς  πόρους, να προωθήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και να χειρισθεί με μεγαλύτερη ευελιξία κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Οπως και να έχει, η συμφωνία με την τρόικα δίδει περισσότερο ωφέλιμο χρόνο στην τρικομματική κυβέρνηση.
Αρκεί να μην πάει χαμένος, να μην ξοδευθεί δηλαδή σε αγώνες άγονους για την επικράτηση του καλαματιανού, του βενιζέλειου ή του δημαρίτικου λόμπι.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16/4/2013