14 Απρ 2013

Υποβιβάστηκε η ΑΕΚ…

Η είσοδος των χούλιγκαν της ΑΕΚ
Αγριεμένοι οπαδοί έκαναν «ντου» στον αγωνιστικό χώρο
Διακόπηκε ο αγώνας της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ
Συμπλοκές αστυνομικών και χούλιγκαν εντός κι εκτός γηπέδου
Αμέσως μετά το ....
αυτογκόλ του Μπουγαϊδη (87′), με το οποίο ο Πανθρακικός προηγήθηκε 1-0 της ΑΕΚ, οπαδοί του «δικεφάλου» όρμησαν αγριεμένοι στον αγωνιστικό χώρο και προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα, καθώς ποδοσφαιριστές και διαιτητές κατέφυγαν τρέχοντας στα αποδυτήρια!

Προς οριστική διακοπή το ματς
«Επιστήμονες»…
Δυο φορές άλλαξε την απόφαση του ο Τριτσώνης για την τέλεση κανονικά του αγώνα. Ενώ η ΑΕΚ προσπαθούσε να πείσει το διαιτητικό επιτελείο να αρχίσει για να λήξει κανονικά τον αγώνα, με τον Πανθρακικό να πείθεται να βγει στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής της αναμέτρησης, φάνηκε ανένδοτος στην τελική του απόφαση και έτσι χάθηκαν οι τελευταίες ελπίδες που είχε η ΑΕΚ, να λήξει κανονικά το παιχνίδι για να γλυτώσουν την μεγάλη τιμωρία που θα είναι η «ταφόπλακα» για την «Ένωση».
Ο Πανθρακικός αποχώρησε από το γήπεδο, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο, η αποστολή της ΑΕΚ βρίσκεται ακόμα στο ΟΑΚΑ, ενώ ο Τριτσώνης γράφει το φύλλο αγώνος, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμη (22:54)
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου 1924. Η απόφαση για τη δημιουργία της Α.Ε.Κ. είχε παρθεί στο πατάρι του μαγαζιού αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου. Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.
1940-1945
Στάδιο Νίκος Γκούμας
Κατά την περίοδο της Κατοχής το 1942 οι ποδοσφαιρικές ομάδες της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, συναντήθηκαν στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να δώσουν φιλικό αγώνα και με τα έσοδα να ενισχύσουν τους νοσηλευόμενους του Νοσοκομείου Σωτηρία. Οι Γερμανοί απαίτησαν μέρος των εισπράξεων και οι αρχηγοί των ομάδων Κλεάνθης Μαρόπουλος και Τάσος Κρητικός  μετάφεραν την αντίδρασή τους στους φιλάθλους, οι οποίοι συμφώνησαν να μην αγωνιστούν οι ομάδες. Στη συνέχεια οι φίλαθλοι ξεκίνησαν μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές πορείες διαμαρτυρίας της εποχής και έφτασαν έως την Ομόνοια.[3] Τον Ιούνιο του 1944 ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Σπύρος Κοντούλης σκοτώθηκε από γερμανικά πυρά καθώς επιχείρησε να δραπετεύσει από φορτηγό που τον οδηγούσε μαζί με άλλους αιχμαλώτους στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για να εκτελεστούν.[4]
Η ομάδα μπάσκετ της ΑΕΚ καταξιώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη αφου κατακτά τη δεκαετία αυτή το πρωτάθλημα Ελλάδος τις χρονιές 1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αγωνίζεται στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1966 ενώ το 1968 κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων και γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τρόπαιο σε όλα τα σπορ.
1971-1980 
Το 1971 η ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας. Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της ΑΕΚ. Την περίοδο 1976-77 η ομάδα ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστές τους Θωμά Μαύρο και Μίμη Παπαϊωάννου γίνεται η πρώτη και μοναδική ελληνική ομάδα που συμμετείχε στα ημιτελικά του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ, ξεπερνώντας τα εμπόδια των Δυναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρού Αστέρα, Κουΐνς Παρκ Ρέιντζερς για να αποκλειστεί από την Γιουβέντους.
Το 1978 η ομάδα ποδοσφαίρου κατακτά το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδας και το 1979 το πρωτάθλημα.
 http://gkdata.gr