29 Απρ 2013

Και με τα ιδιαίτερα στην Άρτα;

Eμείς τώρα που αρχίσαμε, αν δεν κλείσει το θέμα, με ουσιαστικές αποκαλύψεις και δεν εκλείψει το φαινόμενο απ’ την Άρτα, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε;
Του
ΚΩΣΤΑ ΓΚΕΤΣΗ-http://www.gnomiartas.gr
Άκρως διδακτική, η ιστορία της σεξουαλικής παρενόχλησης και των ....
ιδιαίτερων μαθημάτων από καθηγητές του δημοσίου και για την τοπική κοινωνία της Φιλιππιάδας, όπου είναι εν εξελίξει η γνωστή ιστορία, αλλά και για άλλες περιοχές της περιφέρειάς μας.
Για παράδειγμα, μπορεί ο διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Άρτας Ν. Ράπτης, να διαβεβαιώσει ότι στην περιοχή ευθύνης του, δεν υπάρχουν καθηγητές του δημοσίου, οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα, σε μαθητές τους οποίους στην συνέχεια συναντούν στην αίθουσα του δημόσιου σχολείου; Μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει ακούσει, για το «όργιο» των ιδιαιτέρων και τον χορό του μαύρου χρήματος πίσω απ’ αυτά; Και να τα ισχυριστεί αυτά, υπάρχει περίπτωση ο ίδιος να τα πιστεύει ή να τα πιστέψουν όσοι τον ακούσουν.
Το επαναλαμβάνουμε. Ο κόσμος τόχει τούμπανο κι αυτοί κρυφό καμάρι! Οι ιδιαιτεράκηδες, την ίδια στιγμή προκαλούν με τις μεγαλοστομίες τους περί το ενδιαφέρον τους, για την προκοπή του τόπου, για το ήθος στην δημόσια ζωή και πολλά άλλα. Όμως πρέπει να επαναλάβουμε και την εμπειρία της Φιλιππιάδας. Το ίδιο συνέβαινε κι εκεί… Κανένας δεν τολμούσε να πει λέξη για το… φόνο! Όλοι όμως ήξεραν. Ήξεραν το μέγεθος του εγκλήματος, που συντελούνταν με την σιωπή, άρα συνενοχή της τοπικής κοινωνίας και των εκπροσώπων της.
Τα πράγματα είναι απλά. Όχι ότι δεν μπορούν οι αρμόδιοι, να εντοπίσουν όσους κάνουν ιδιαίτερα και είναι καθηγητές σε δημόσια σχολεία. Τους γνωρίζουν και πολύ καλά. Στα διάφορα στέκια, τους έχουν και τα παρατσούκλια… Πολλά και ευφυή, για να λέμε και την αλήθεια. Δεν θέλει κανένας όμως, «να βάλει το δάχτυλο στην πληγή». Να χαλάσει την ηρεμία του και να μπλέξει… Και φυσικά, να μην την… κάνει στον συνάδελφο. Είναι και η… συναδελφική αλληλεγγύη βέβαια, η οποία προκύπτει, όταν όλοι αυτοί, από καιρό τώρα, δεν έχουν στο λεξιλόγιό τους και την σκέψη τους, την έννοια ντροπή…
Εμείς επιμένουμε. Ο τρόπος να αποκαλυφτούν τα φαινόμενα των ιδιαιτέρων, είναι απλός. Μάλλον υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το ζητούμενο είναι το φιλότιμο και η διάθεση, όσων έχουν χρέος και πληρώνονται για να προστατέψουν το κύρος της δημόσιας εκπαίδευσης, που με τα καμώματα των ιδιατεράκηδων, βάλλεται ευθέως. Αν δεν την έχουν, θα βρει η κοινωνία τους τρόπους, να τους επιβάλλει και το φιλότιμο και την διάθεση. Θα βρεθούν προ δυσάρεστων εξελίξεων, οπότε θα «ποιήσουν την ανάγκη, φιλοτιμία».
Και πρέπει να γνωρίζουν, ότι εμείς τώρα που αρχίσαμε, αν δεν κλείσει το θέμα, με ουσιαστικές αποκαλύψεις και δεν εκλείψει το φαινόμενο απ’ την Άρτα, δεν πρόκειται να ησυχάσουμε.