11 Απρ 2013

ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ...

...ΤΟ ΣτΕ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ''ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ''...
 Χωρίς κανένα εμπόδιο μπορεί να προχωρήσει πλέον η κατασκευή του γηπέδου του «Παναθηναϊκού» στον Ελαιώνα (Βοτανικός) καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με σχετική γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμη τη διπλή ανάπλαση των περιοχών ...
της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού που προβλέπονταν με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε για επεξεργασία ενώπιον του.

Με την γνωμοδότηση του ΣτΕ ολοκληρώνεται μετά από περίπου επτά χρόνια, η επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου για την διπλή ανάπλαση, για την οποία στο παρελθόν υπήρξαν σοβαρές νομικές παρατηρήσεις από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε το ΣτΕ και συγκεκριμένα το Ε΄ Τμήμα, προβλέπεται με το Προεδρικό Διάταγμα η δημιουργία δυο νέων υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών για την αναβάθμιση των περιοχών του Ελαιώνα – Βοτανικού και Αμπελοκήπων. Υπενθυμίζεται ότι επί της Λ. Αλεξάνδρας υπάρχει το παλαιό γήπεδο του Παναθηναϊκού (οικοδομικό τετράγωνο 22), ενώ στην περιοχή του Βοτανικού (οικοδομικά τετράγωνα 45, 45α και 50) έχει προγραμματιστεί να ανεγερθεί το νέο γήπεδο του ΠΑΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία της περιβόητης διπλής ανάπλασης ξεκινάει πριν από επτά χρόνια, όταν το 2006 και έγινε η πρώτη απόπειρα με τα άρθρα 11 και 12 του Ν. 3481/2006. Ακολούθησε τρία χρόνια αργότερα η υπ’ αριθμ. 3059/2009 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία μπλόκαρε ορισμένες κατασκευές που ήταν προγραμματισμένες να υλοποιηθούν στον Ελαιώνα. Στην υπήρξαν δυο νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούσαν τη διπλή ανάπλαση. Οι πρώτες νομοθετικές αλλαγές έγιναν με το άρθρο 23 του Ν. 3983/2011 και οι δεύτερες με τον Ν. 4117/2013 και ακολούθησε τέλος το Προεδρικό Διάταγμα που επεξεργάστηκε το ΣτΕ και το οποίο έκρινε νόμιμο.

Στην γνωμοδότηση που εξέδωσαν οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης επιφέρει πολλαπλά οφέλη, όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος με την άμεση εξασφάλιση κοινόχρηστου χώρου πράσινου στις συνοικίες Βοτανικός και Κουντουριώτικα (Αμπελόκηποι) και την ενεργοποίηση της χωροταξικής και πολεοδομικής ανασυγκρότησης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι δικαστές οι χωροταξικές, πολεοδομικές και άλλες αλλαγές, «δεν συνιστούν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβιώσεως των κατοίκων» των δυο αυτών περιοχών.


Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με τους νόμους της τελευταίας διετίας (Ν.3983/2011 και Ν. 4117/2013) στην περιοχή ανάπλασης της Λ. Αλεξάνδρας προβλέπεται η κατασκευή αθλητικού μουσείου – εντευκτηρίου, χώρου αναψυχής και εστίασης, καθώς και υπόγειο γκαράζ 700 θέσεων, ενώ ο συντελεστής δόμησης καθορίζεται στο 0,04, η επιτρεπόμενη κάλυψη στο 5% και το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων στα 4,5 μέτρα. Για την περιοχή του Ελαιώνα επιτρέπεται, μεταξύ των άλλων, η ανέγερση γηπέδου ποδοσφαίρου χωρητικότητας έως 40.000 θέσεων και λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων 450 θέσεων.

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, εκτός από τις κυρίως αθλητικές δραστηριότητες και τις βοηθητικές τους εξυπηρετήσεις, επιτρέπονται και οι χρήσεις χώρων ιατρικής υποστήριξης και αποκατάστασης αθλητών, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων πολιτισμού και αναψυχής, χώρων εστίασης, εμπορικών χρήσεων, πολυλειτουργικών χώρων άθλησης και υγιεινής, αθλητικών ξενώνων και χώρων φιλοξενίας, χώρων συνάθροισης κοινού, καθώς και χώρων εξυπηρέτησης Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Πηγή : protothema.gr