14 Απρ 2013

Ο καλός "Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Στουρνάρας" και η τραγωδία της Κύπρου

Ο «τεχνοκράτης» Υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας επιβεβαίωσε τα όσα υποστηρίζουν πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι των Αθηνών: «είναι λίγος για τη σημαντικότερη θέση στην κυβέρνηση»....



.

Έμπειρός κοινοβουλευτικός αρκετούς μήνες πριν, εκμυστηρευόταν στο στενό του περιβάλλον ότι, «ο Γιάννης είναι καλός για σύμβουλος, θα μπορούσε να είναι Γενικός Γραμματέας εσόδων, ίσως υφυπουργός αλλά σε καμία περίπτωση Υπουργός Οικονομικών».

Όλο και περισσότεροι βουλευτές αλλά και οικονομικοί παράγοντες ρίχνουν τα βέλη τους στον Γιάννη Στουρνάρα για τις εκτιμήσεις του αλλά και για τους χειρισμούς του στο κρίσιμο θέμα της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης.
Ο κ. Στουρνάρας δεν έχει το ειδικό βάρος, δεν προέβλεψε και δεν έχει όραμα για την Ελληνική οικονομία απλώς εκτελεί τις οδηγίες της τρόικας και αυτό φάνηκε  στο κρίσιμο Γιούρογκρουπ που αποφάσισε για την Κύπρο αλλά ουσιαστικά ήταν η στροφή των Γερμανών στην αντιμετώπιση της διάσωσης των χωρών αλλά και των τραπεζών. Ο υπουργός οικονομικών δεν διέβλεψε ή δεν ειδοποίησε εγκαίρως για τις διαθέσεις του Βερολίνου με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πάει απροετοίμαστη και χωρίς σχέδιο.

Μετά την καταστροφική απόφαση για την Κύπρο, ο κ. Στουρνάρας δεν σταμάτησε να μας διαβεβαιώνει ότι η απόφαση για την Κύπρο δεν θα επηρεάσει την Ελλάδα…ίσως είναι το μεγαλύτερο ψέμα που ακούστηκε!
Το Κυπριακό τσουνάμι απλώθηκε σε ολόκληρη ευρωζώνη αλλά ουσιαστικά «ναυάγησε» το μεγαλύτερο τραπεζικό γάμο…

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αναφορά-από τον Ιανουάριο- Τόμσεν που ενέκρινε τη συγχώνευση Εθνικής  Eurobnak.

Τι άλλαξε λοιπόν από τότε; Μα φυσικά η Κυπριακή τραγωδία!

Το θέμα, όμως , είναι τι ακριβώς έκανε ο Υπουργός Οικονομικών το βράδυ της απόφασης στο Γιούρογκρουπ;
Μπορεί να μην έφαγε πίτσα ή να κοιμήθηκε όπως ο Γάλλος ομόλογος του, αλλά εκ του αποτελέσματος δεν διασφάλισε τα ελληνικά συμφέροντα.

Όπως υποστηρίζουν αρκετοί οικονομικοί παράγοντες, θα μπορούσε να πάρει ανταλλάγματα και διασφαλίσεις σχετικά με την ελληνική τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση. Θα μπορούσε να κερδίσει λίγο χρόνο, να πάρει την παράταση που ήθελαν οι διοικήσεις των τραπεζών για να βρουν το 10% της συμμετοχής των ιδιωτών. Αντίθετα επιδόθηκε σε έναν αγώνα να πείσει τον Κύπριο ομόλογο του να παραμείνει στο τραπέζι του Γιούρογκρουπ και να αποδεχθεί την πρόταση λαιμητόμο για το Κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ικανοποιώντας προφανώς τον κ. Σόιμπλε.

Ο κ. Στουρνάρας έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις του, θυμόμαστε που έλεγε ότι ψηφίζοντας το τελευταίο μνημόνιο δεν θα είχαμε νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα μπήκαν στο τραπέζι από τους δανειστές, άσχετα αν δεν επιμένουν σε αυτή τη φάση. Μας καθησύχαζε ότι μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, ο Τόμσεν και η παρέα του θα έρχονταν στην Ελλάδα «περίπατο».Τον τελευταίο μήνα, ζούμε ακόμα ένα θρίλερ που έχει χαλάσει το οικονομικό κλίμα παγώνοντας το κυβερνητικό έργο και την αγορά.

Φόροι, φόροι και νέοι φόροι είναι οι ιδέες του Υπουργού Οικονομικού…κατ’ εντολή της τρόικας…
Ο ανασχηματισμός πλησιάζει και θα αποδειχτεί αν όλοι οι χειρισμοί του κ. Στουρνάρα θα επιβραβευτούν αλλά και αν ήταν υπό την έγκριση του Πρωθυπουργού.  
 

NEWPOST